Bansko.net»Новини от региона»Новини от Бачево»Пещера Спропадналото стана класна стая за ден

Пещера Спропадналото стана класна стая за ден

29 Ноември 2016, 16:23
Mariane
Mariane
Новак
2k
Ученици от Бачево

Ученици от ОУ Св. Св. Кирил и Методий в разложкото село Бачево взеха участие в кратък курс по спелеология в пещерата Спропадналото край Разлог. Курсът е организиран от Българската федерация по спелеология.

Повече от 20 деца от V, VI и VII класове и техният ръководител Горица Лазарова се докоснаха до красотата на пещерата и изпитаха неповторимото усещане за съприкосновение с този интересен и различен свят. Учениците за първи път посещават пещера, а интерес за всички предизвика колонията от прилепи, зимуващи в пещерата.

В подводната пещера учениците изслушаха лекцията на водача за основните правила при влизане в пещера, адекватното поведение за опазване на пещерните образувания, също така и лекция за образуването на тази пещера и история за проучването ѝ до сега.

Интересен е фактът, че то все още не е завършено, а са изследвани само около 400 м от нея и в бъдеще предстои опознаването и картографирането ѝ.

За безопасността на участниците в курса се погрижиха опитни спелеолози от Българската федерация по спелеология, начело с председателя й Сашо Попов. Участниците бяха разделени на две групи, като на всяка от тях бе представена възможност да научи нещо ново и интересно за образуването на пещерите, за най-дълбоките пещери в България и в света, за животинските видове, за мерките за опазване на уникалния подземен свят, както и най-важното правило: В пещерите най-важна е взаимопомощта- там оцеляваш само ако помагаш на другия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати