Разлог отбелязва Деня на Европа и победата над Хитлеристка Германия

09.05.2017
Разлог отбелязва Деня на Европа и победата над Хитлеристка Германия
Снимка: община Разлог

Денят на Европа се отбелязва от 1986 година след срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано.

На 9 май 1945 година с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В нея участват над 60 държави, като пряко е засегнато 80% от населението на Земята. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, а загиналите са приблизително 57 милиона души.

Днес отдаваме почит и признателност към участниците във Втората световна война, проливали кръвта си край Струмица, Ниш, Страцин и Куманово, край Печ, Драва Полконя, Драва Чехи, Драва Соболч и др.

Венец пред паметника на Свободата в центъра на града поднесоха инж. Красимир Герчев-кмет на Община Разлог и зам.-кмета по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов.

С едноминутно мълчание героите почетоха председателят на Общински съвет-Разлог д-р Мария Копанарова, секретаря на общината Димитър Крънчев и служители от Общинска администрация-Разлог.

Паметникът на Свободата е издигнат по инициатива на Общинския съвет на Съюза на ветераните, със съдействието на Община Разлог, през 2003 г.

Този мемориален знак е израз на признателност към загиналите и участниците от Разлог и Разложко във войните за национално освобождение и обединение.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати