Банско отбеляза Цветен Първи Април

02.04.2018
Цветен Първи Април

Тлап ме мори, гъка ме затишча,

дали не са саде летни снишча?

Дека ле са? Ка се изпрушнаа?

Соспи мартенски и затрупаа! ..

По авторски текст на родения в Банско Георги Малчов самодейците към Читалище Никола Вапцаров изнесоха спектакъла Цветен Първи Април. Пред препълнения салон в културното средище те пресъздадоха хумористична програма, посветена на Деня на шегата – 1 април, както и на красивия пролетен празник Цветница.

Цветен Първи Април
Снимка: Община Банско

Програма, въплътила в себе си цветният и богат език на банския диалект, характерният бански хумор, материализиран чрез банските лонджи, фолклорни танци и песни с хумористичен елемент, и откликваща на своята вярна публика, дарявайки я с много искрен смях.

В Цветен Първи април участие взеха съставите Младежка фолклорна група Банскалии с ръководител Димитър Касапинов, Пиринско настроение с хореограф Десислава Баханова, Бански фукли с ръководител Райна Асева, Катерина Рускова и Силвана денс, девойки от състав Бански старчета с ръководител Атанас Янчовичин, Иван Осевичин.

Цветен Първи Април
Снимка: Община Банско

Текстовете от Стапици с автор Георги Малчов разказаха Георги Кехайов, Радослав Балев, Емил Балтов и Димитър Врачков. Разкръстици от Георги Малчов представи Елена Здравкова, Глибавица от Георги Малчов изиграха Елена Калайджиева и Иван Чакъров.

Цветен Първи Април
Снимка: Община Банско

Георги Малчов е роден в Банско. Завършва Художествената академия в класа на проф. Асен Василев и се утвърждава като един от големите художници-дърворезбари в България. Негови произведения са експонирани в музеи и художествени галерии в страната и чужбина, включително и в родното читалище в гр. Банско.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати