С пъстър Кукерски карнавал и пожелания за здраве Банско посрещна Новата 2019 година

Кукерски карнавал в Банско
Снимка: ANONYM

Новата 2019 година в Банско бе посрещната по стар български обичай с пъстър Кукерски карнавал и весели пожелания за здрави и успешни предстоящите 365 дни.

Младите фолклорни изпълнителки от Банско Магдалена Балабанова, Нели Александрова, Радостина Кехайова и Ива Павлевичина вдигнаха настроението на стотиците гости и жители на най-добрия зимен курорт, които се стекоха на площад Никола Вапцаров в първия ден от Новата година.

Кукерски карнавал в Банско
Снимка: ANONYM

А преди атрактивно облечените бабуджере и стотиците банскалии, облекли своите пъстри автентични носии от трите махали Улевиница, Костеви блата и Вионово блато, да изпълнят пространството със своите изпълнения, кметът Георги Икономов бе сурвакан от две малки деца за здраве и берекет. Той пожела на събралото се множество да бъдат здрави, успешни и щастливи през Новата година и допълни: Изпратихме една успешна 2018 година. Да си пожелаем през 2019 година да вървим с Бога напред и да имаме изобилие от нещата, които не се купуват с пари – здраве, уважение и любовта на близките ни! На тези, които носят името Васил, наздраве! .

Тъпани предизвестиха старта на най-чаканото новогодишно представление. Малки и големи, облечени в красиви носии или кукерски костюми, под строгото ръководство на своите старейшини, изпълниха редица обичаи за здраве и благоденствие през новата година. Съпровождани от гръмкият звън на чанове, те изгониха злото далеч от Банско.

Кукерски карнавал в Банско
Снимка: ANONYM

В Новогодишната нощ българската фолклорна певица Дафинка Димитрова, поведе празничното веселие на центъра в курорта. Тя поздрави стотиците хора с китка от песни от богатия фонд на българското народно творчество, след като всички дружно си казаха Наздраве и За много години.

Впечатляващи фойерверки изпълниха небето на Пирин с красота и новогодишен дух.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати