Седмична програма на събитията в Банско, посветени на празника на града

Седмична програма на събитията в Банско по случай празника на града
Снимка: Община Банско

Наред с фестивалите, събитията, концертите и изложбите през годината, Банско има своя ден - денят, в които празнува обявяването на свободата си. И защото събитията, които Общината е подготвила за жителите и гостите си, не могат да се съберат в един ден, Банско ще празнува повече от седмица.

Началото поставя известният творец Константин Икономов, който чества своя 80 годишен юбилей с представяне и рецитал по най-новата си книга- Въглени. Тържеството на опита и таланта, ще е съпътствано с изложба на пластики от камък и дърво, които авторът е изработил през лятото на 2019-а. Константин Икономов кани своите приятели и ценители на творчеството му на 28-и септември (събота) в тържествената зала на читалището от 18.00 ч. да споделят с него личния му и на родния му град празници.

На 30-и септември (понеделник) в Дом на изкуствата, към Музеен комплекс Банско в 17.00 ч., ще бъде открита изложба на оръжия, а от 17.30ч. ще бъдат наградени победителите в конкурса Красивите градини на Банско, в който участваха грижовни собственици на градини, подчертаващи красотата на планинския град.

В първия ден от новия месец (вторник), в Големия салон на читалището, ви каним на театър. Трупата е местна и е събрана по желание на Георги Икономов, който възроди театралните традиции в Банско. По време на летния фестивал На публиката с любов, пиесата Има ли смисъл да утепваме мечка се радва на най-многобройна посещаемост и едва побра желаещите в залата. Второто представление е в чест на празника на Банско. Началото е 18.00 ч., входът е свободен, а забавлението – гарантирано.

На 2-ри октомври, предстои награждаване на децата, участници в конкурса под егидата на Георги Икономов – Имало едно време – през детските очи. Малки, големи и още по-големи момичета и момчета, се състезават за големите награди в три категории – рисунка, художествен текст и фотография. Изложбата от творбите им, ще бъде подредена във фоайето на читалището, а награждаването на победителите в сряда от 17.00 ч.

На 3-ти октомври от 10.30 ч., каним на образователно куклено шоу най-малките зрители на спектакъла от турнето на ЕКОПАК - Нахрани ме разделно. Посещението е за децата от детските градини и е в Големия салон на читалище Никола Вапцаров Банско.

Вечерта празникът на града ще се усети с пълна сила под стъпките на един от съставите, съхраняващи традициите и фолклорния дух на Банско. Юбилейният концерт на Бански фукли, ще започне точно в 18.00 ч. отново в Големия салон. Входът е свободен.

4-ти октомври е ден за движение на открито. На язовир Белизмата от 10.00 до 12.00 ч. ще се проведе традиционното състезание Детето риболовец- без дрога. От 14.00 на градския стадион Св. Петър, ви каним на спортен празник с надслов Игрите от вчера и днес, където децата ще имат възможност да участват в организирани игри от времето на техните баби и дядовци - забравени, но така ценни в днешно време.

В 18.00ч. в Посетителски-информационен център ще бъде прожекцията на филма на Валери Яков. Участието на професор Михаил Неделчев и Георги Икономов, прави Подвигът и другите обикновени неща, достойна част от празника на града и невъзможен за изпускане.

5-ти октомври е наситен на събития още от 9.00 ч., когато в църквата Света Троица в Банско ще се отслужи Тържествена литургия, а в 10.00 ч. на паметниците и паметните плочи ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите.

В 10.30 ч. е Възпоменателното тържество с откриване на бюст-паметник на Гоце Делчев на едноименната улица, превърната в любимо място и еталон за града.

Вечерният концерт на местни фолклорни състави към читалище Никола Вапцаров и специалното участие на ансамбъл Българе ще постави край на тържествата по повод празника на Банско. Спектакълът Духът на България започва в 18.00 ч. на площада и завършва с внушителна заря.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати