bansko.net»Новини от Банско»Седмица на занаятите в Банско

Седмица на занаятите в Банско

Admin
Admin
Новак
5k
Седмица на занаятите в Банско

За първа година в Банско от 5 до 13 юни със съдействието на Националната занаятчийска камара ще се проведе седмица на занаятите. В пространството пред читалището всеки ден от обяд до късно вечерта ще се демонстрират съхранените умения на майстори грънчари, куклари, бижутери, тъкачи, кожари.

Гостите на града ще имат възможност да участват в изработката на различните изделия и да се докоснат до запазения дух на българските умелци. Целта, която си поставят организаторите е да насърчат развитието на занаятите, да ги представят като елемент от културното наследство в контекста на развитието на българския туризъм, да се представи тази самобитна страна на българския художествен гений – народните художествени занаяти пред туристите; да се провокира интереса им.

Участници:

Иван Влаев

изработване на керамични изделия и художествена керамика

Роден в София. Завършва средно художествено училище по керамика в град Елин Пелин със специалност керамик-декоратор и технолог.

През 1987 г. създава творческа група ОПАК, която и до днес продължава успешно да ръководи. Продукцията на Иван Влаев е предпочитана от много ценители на керамичното изкуство.

Майсторът и неговата група произвеждат разнообразни изделия и сувенири - национални кукли, кукери, чаши, вази, чинии, керамични пана и други.

Група ОПАК е носител на златен медал от Международния пловдивски панаир. Изнася свои изделия в редица страни от Европа, като Испания, Франция, Германия, Австрия, а също и в САЩ, Япония, Канада.

Снежанка Коруджикова

Представя авторски бижута – уникати, ръчно изработени по собствена технология от стъкло и кристал. Те са ръчно шлифовани, съчетание на пластове от кристал, кристално огледало и витражно стъкло.

Мариета Недкова

Майстор по занаяти „ художествена обработка на кожа” и „художествени тъкани”

Мариета Недкова е от София от семейство на занаятчии. Изработва изделия от нетъкан текстил /плъсти/ - различни по размер и цветова комбинация пана, шапки, торбички и други дребни изделия. От кожа майсторката изработва чанти, кутии, портфейли и други дребни сувенири и аксесоари.

Лидия Делибашева

Майстор по занаят „изработване на художествени тъкани”

Лидия Делибашева е от с. Барутин, община Доспат, област Смолян. Изработва домашни пантофи от плат и украсени с мъниста. Моделите са детски, дамски и мъжки. Освен пантофите, майсторката също така изработва плетени изделия на една кука и различни бродерии.

Даниела Петрова

Семейство Даниела Димитрова и Валентин Найденов

изработване на керамични изделия и на художествена керамика

Даниела Димитрова, родена в гр. Монтана. Завършва техникум по керамика в гр. Елин Пелин.

Валентин Найденов, роден в гр. Своге. Завършва техникум по керамика в София.

Керамиката на двамата майстори е изцяло ръчна, с утвърден стил и в свежи тонове. Използват различни видове техники на декорация. Изработват интериорна керамика – вази, шадравани, аплици, керамични пана, стенни чинии, декоративни рисувани стени върху теракот или фаянс. Освен това предлагат саксии, кашпи, делви и сервизи за храна, чай, кафе, вино и подправки.

Ваня Янкова

Ваня Янкова е самоука майсторка. Започва да се занимава с правене на кукли и интересната работа така я увлича, че хобито се превръща в занаят. Когато работата се разраства, създава фирма и се специализира в производството на автентични битови кукли и кукери от всички региони на България.

Използват се само естествени материали – дърво и различни платове. Всичко е ръчна изработка с типична орнаментика и мотиви от съответните региони. Изработва кукли с височина 55-57 см, 35 см и кукери – 45 и 75 см и стенен кукер – 45 см.

Владимир Петров

Вече над 15 години Ателие "ДАЙРА" изработва ръчна зодиакална бижутерия и сувенири от над 30 вида естествени полускъпоценни камъни, комбинирани с мъниста, месинг и стъкло. Изделията са с авторски дизайн, но приемаме и заявки от клиенти за изработка на техни модели. Всяко изделие има стикер, на който освен вида на камъка се описва и неговото символично значение според знаците на зодиака и митологията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати