ПСС предупреждава: Опасност от лавини извън пистите в Банско

ПСС: Опасност от лавини извън пистите в Банско

За висока лавинна опасност в Банско предупреждават от планинската спасителна служба (ПСС). Спасителите уточняват, че това се отнася най-вече за фрийрайдърите, които се спускат свободно. По пистите в Банско е сигурно.

Снеговалежът и меките температури са предпоставка за свличане на снежна маса. В планините на Банско има около 60-80 см паднал нов сняг, но новият сняг още не е направил връзка със стария слой, заради което скиорите трябва да са много внимателни.

Най-застрашени са фриирайдърите, които всъщност най-често предизвикват лавините, когато карат извън ски зоната и пистите.

Ние апелираме да не ги напускат, в момента снегът е доста и е доста нестабилен. Хората, които обичат излетите в планината, зимните преходи, добре е да са снабдени с лавинни устройства и този лавинен комплект, за които винаги говорим - сонда, лопата дори, еърбег раница, но трябва да знаят, че и те не са нещо, което ги прави безсмъртни, заяви Атанас Уков от ПСС-Банско пред bgonair.

Засега само на установените писти е безопасно. От ПСС съветват да се разхождаме в планината с разум и с добре зареден телефон, който да използваме при нужда.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати