Био продуктите способстват за добро здраве: мит или реалност?

Био Продукти

Био продуктите стават все по-популярни по света, а и в България.

Основният мотив напотребителите да ги предпочитат е твърдението на производителите, че те носят редица здравословни предимства, каквито не се наблюдават в останалите продукти. Но дали това е така в действителност? Научните факти потвърждават ли това твърдение? За щастие вече има няколко проучвания, изследващи влиянието на тези храни върху здравето, които дават ясен отговор на този въпрос.

Тук ще разгледаме няколко от тези проучвания, които проследяват влиянието на био продуктите върху потребители от различни възрастови групи – от най-ранна детска до зряла възраст – и ще видим до какви изводи достигат те. Но нека преди това разгледаме какво точно означава терминът „био“ и по какво тези продукти се различават от останалите.

Какво означава био продукти?

Терминът „био“ се отнася до начина на отглеждане и преработка на селскостопанските продукти. При отглеждането на био продукти е изключена употребата на синтетични хербициди, пестициди и торове, както и на биоинженерни гени (ГМО).

От друга страна животинските био продукти, като месо, яйца и млечни продукти, се добиват от животни, отгледани в условия, съобразени с естественото им поведение (например водят се свободно на пасища, хранят се с био фуражи). Това означава, че техните продукти не съдържат антибиотици, хормони на растежа или други подобни вредни вещества.

Проучване върху новородени (възрастова група до 2 г)

Проучване, проведено над приблизително 2500 новородени в Нидерландия, известно под названието KOALA Birth Cohort Study, свързва консумацията на био млечни продукти с по-ниския риск от развитието на екзема при децата.

Проучване върху подрастващи (възрастова група 5-13 г)

Проучване, известно под названието The PARSIFAL Study, обхващащо 14 хиляди деца на възраст от 5 до 13 години от 5 европейски страни (Австрия, Германия, Нидерландия, Швеция и Швейцария) разкрива че онези деца, в чийто рацион са включени био храни, развиват по-малко алергии в сравнение с групата, консумираща конвенционално произведени храни. Сред избегнатите алергии са риноконюнктивит, хрипове, атопична екзема, астма и сенсибилизация.

Проучване върху хората от средна възраст (възрастова група над 40 г)

Може би едно от най-значимите проучвания в тази насока е проведено във Франция и обхваща 68 946 възрастни (78% от които жени на средна възраст около 44 години). Проучването носи названието Връзка между честотата на хранене с био храна и риска от рак.

Резултатите научно потвърждават, че рискът от рак намалява паралелно с увеличаване на консумацията на био продукти. Това означава, че колкото по-често включвате в менюто си биологични храни, като месо, риба, растителни масла, подправки, био плодове и зеленчуци и други, каквито можете да откриете във всяка нова била нова брошура седмична под етикета БИО, толкова по-малка е вероятността да развиете някой от различните видове рак. Измерена в цифри вероятността от развитие на рак на гърдата след менопауза спада с 21%, а неходжкинова лимфома – с цели 73%.

Био Продукти

Други ползи от употребата на био продукти

Изборът на био храна означава, че ще консумирате по-свежи продукти, тъй като те не съдържат консерванти, каквито се съдържат в останалите храни с цел да запазят свежестта им по-дълго.

Биоземеделието е добро за околната среда, тъй като не замърсява почвата и водите и изразходва по-малко енергия. Био отглеждането на добитъка съдейства за поддържането на животните по-здрави, тъй като се движат повече, хранят се с естествена храна, което ги прави по-устойчиви на паразити и болести. Био месото и био млякото съдържат много повече полезни вещества от стандартните версии. Например в тях се съдържат с 50% повече омега-3 мастни киселини.

От друга страна животните, на които се дават хормони и антибиотици, са по-болнави и съдействат за създаването на устойчиви на антибиотици щамове бактерии.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати