bansko.net»Новини от Банско»Банско jazz fest е с посвещение на Вили Казасян

Банско jazz fest е с посвещение на Вили Казасян

Admin
Admin
Новак
5k
Банско jazz fest е с посвещение на Вили Казасян

Почитателите на феста в Банско вече започват да стягат раниците за планинската си джаз ваканция. От 11 години датите са фиксирани - 8 - 11 август, както и мястото - откритата сцена на площада. Настроението на организаторите се пречупи със загубата на Вили Казасян - съидейник в създаването на фестивала, чест участник със своя "Биг бенд на Вили Казасян" и човек, който живо съдействаше за утвърждаването на музикалното събитие.

Тазгодишното издание ще бъде посветено на маестрото, като идеята е, още на 8 - и да бъде открит негов бюст - паметник. Авторът на скулптурата Александър Хайтов - синът на писателя, работи вече усилено. Преди пет години (2003) фондация "Банско 21 век" създаде алея на джаз музикантите. Първият бюст беше на саксофониста Людмил Георгиев (по желание на неговото семейство паметникът ще бъде заменен с нов, направен от Хайтов).

Намерението е да се увековечи и напусналият ни барабанист Петър Славов. За целта в Пощенска банка, SWIFT BIC: BPBIBGSF, BG24BPBI79401047960301 е открита сметка за дарения. Богдана Карадочева, д - р Емил Илиев (шеф на феста), Константин Казански (българин, артистичен директор на всички проекти на Владимир Висоцки, осъществени във Франция, диригент и мениджър на прочутия хор "Казански") са сред първите дарители.

Дългогодишни участници ще посветят изпълненията си на известния джазмен: Васил Петров ще изпълни емблемата на фестивала "Джаз в Банско", чийто автор е Вили Казасян, а Стефка Оникян му посвещава целия си съвместен със секстета на Георги Борисов концерт.

За първи път изявите ще бъдат на две сцени - в ранния следобед пред хотел "Роял тауърс", а вечерта - на площада. Безспорната звезда ще е Фреди Кол - най - малкият брат на Нат "Кинг" Кол - вокал и пианист, свири в бистрата на Манхатън, работи със собствената си група и известни музиканти. "Зулу 9.30" от Барселона ще зареди със салса, реге и хип - хоп, а полската джаз школа ще е представена този път от Йоахим Менцел.

Палитрата ще се разшири - за първи път Япония ще ни покаже своите джаз виждания чрез саксофона на Суун Ким с квартет и пиано - вокалистката Кейко, която черпи от извора - в Детройт, соул - джаз майсторството си. Теодосий Спасов ще е отново с нов проект, даже с участие в два състава. Единият е съвместно с холандската група "Тархана" - холандец, германец, румънец (кларинет и саксофон), турчин за вокал и българи. Ще чуем и едно ново, интересно име - Диляна Георгиева, идва от Китай. Ще пее с баш майсторите Симо Щерев (Банана), Антони Дончев с брат си Георги (бас) и ударняка Митко Семов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати