bansko.net»Новини от Банско»Соломон Бърк бе атракцията на Джаз Феста вчера

Соломон Бърк бе атракцията на Джаз Феста вчера

Admin
Admin
Новак
5k
Соломон Бърк бе атракцията на Джаз Феста вчера

Концертът му разтърси препълнения площад, а публиката остана след него като след уникално изживяване.

Бърк пристигна с автомобила си зад самата сцена. Публиката вече го очакваше, подгряна от чехите от Петра Ерней квартет и от немската група Сайд степс. При засилена охрана звездата на соула остана до последната секунда в автомобила си. Публиката и журналистите бяха помолени да освободят пътя до сцената и да не настояват за автографи и интервюта. На сцената бе монтиран червен трон и бяха поставени две вази пълни с рози. Шоуто започнаха музикантите и беквокалистките. След кратко интро сцената се затъмни. През това време за публиката остана скрито извеждането на Соломон Бърк, който бе докаран в инвалидна количка. Когато прожекторите светнаха, кралят вече царствено седеше на своя трон. От там нататък мощният и разтърсващ глас на певеца не остави спокоен нито един от хилядите зрители, които бяха изпълнили площада. Специално за концерта бяха пристигнали българи от различни краища на света, както и любители на соула и джаза от много страни. Певецът изпълни вечни песни, прескачайки от хит в хит и водейки удоволствието на публиката все по-нагоре. Постепенно разчупи леда и по средата на концерта вече сцената бе пълна с танцуващи около него хора, а той самият целуваше по бузките децата, които подскачаха край трона му. По време на шоуто дамите получиха подаръци – огърлици. Стоте рози, които още от началото на концерта бяха на сцената, също бяха за публиката. В края на спектакъла светлините отново угаснаха, за да слезе Соломон Бърк от сцената с помощта на своите асистенти. Пълен с енергия по време на концерта, след шоуто огромният артист бе останал без сили. Дълго след края на шоуто публиката екзалтирана обсъждаше и коментираше изявата на световно известния музикант.

Соломон Бърк има милиони фенове по цял свят. Притежава „Грами“, почитан е от най-големите артисти на нашето време, присъства в залата на славата в Охайо. Обявеният за най-добър соул певец на всички времена, който тази година навърши 70 г., пристигна в България със собствена лимузина от Гърция. Дошъл е с екип от 16 души, между които четири беквокалистки и подсилена ритъм секция.

Соломон Бърк е роден на 21 март 1940 г. във Филаделфия, Пенсилвания, в една от стаите над църквата „United Praying Band The House Of God For All People“ под звуците на църковния бенд. „Единственото нещо, което не знам, е на кой тон съм изплакал, когато съм дошъл на този свят“, казва Бърк. Той съчетава своите разнообразни музикални увлечения с ролята си на духовен водач в храма.

Започва кариерата си като проповедник, а скоро след това става водещ на предаване за соул музика. Великите „Ролинг Стоунс“ правят версия по неговата песен „Everybody Needs Somebody To Love“. Дон Гибсън композира прочутото парче „I Can t stop Lovin You“ за него, а не за Рей Чарлз. В албума му „Don t Give Up On Me“ от 2003 г. звучат парчета, писани специално за него от Боб Дилън, Брайън Уилсън, Ван Морисън, Елвис Костело и Том Уейтс.

Повече от 260 килограмовият Бърк е баща на 21 деца и има 90 внука. За да може мистър Соломон Бърк да бъде настанен удобно в стаята му в хотел Кемпински в Банско, се наложило да избият стената на банята му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати