Соломон Бърк бе атракцията на Джаз Феста вчера

AdminAdmin
Новак
5k2
Соломон Бърк бе атракцията на Джаз Феста вчера

Концертът му разтърси препълнения площад, а публиката остана след него като след уникално изживяване.

Бърк пристигна с автомобила си зад самата сцена. Публиката вече го очакваше, подгряна от чехите от Петра Ерней квартет и от немската група Сайд степс. При засилена охрана звездата на соула остана до последната секунда в автомобила си. Публиката и журналистите бяха помолени да освободят пътя до сцената и да не настояват за автографи и интервюта. На сцената бе монтиран червен трон и бяха поставени две вази пълни с рози. Шоуто започнаха музикантите и беквокалистките. След кратко интро сцената се затъмни. През това време за публиката остана скрито извеждането на Соломон Бърк, който бе докаран в инвалидна количка. Когато прожекторите светнаха, кралят вече царствено седеше на своя трон. От там нататък мощният и разтърсващ глас на певеца не остави спокоен нито един от хилядите зрители, които бяха изпълнили площада. Специално за концерта бяха пристигнали българи от различни краища на света, както и любители на соула и джаза от много страни. Певецът изпълни вечни песни, прескачайки от хит в хит и водейки удоволствието на публиката все по-нагоре. Постепенно разчупи леда и по средата на концерта вече сцената бе пълна с танцуващи около него хора, а той самият целуваше по бузките децата, които подскачаха край трона му. По време на шоуто дамите получиха подаръци – огърлици. Стоте рози, които още от началото на концерта бяха на сцената, също бяха за публиката. В края на спектакъла светлините отново угаснаха, за да слезе Соломон Бърк от сцената с помощта на своите асистенти. Пълен с енергия по време на концерта, след шоуто огромният артист бе останал без сили. Дълго след края на шоуто публиката екзалтирана обсъждаше и коментираше изявата на световно известния музикант.

Соломон Бърк има милиони фенове по цял свят. Притежава „Грами“, почитан е от най-големите артисти на нашето време, присъства в залата на славата в Охайо. Обявеният за най-добър соул певец на всички времена, който тази година навърши 70 г., пристигна в България със собствена лимузина от Гърция. Дошъл е с екип от 16 души, между които четири беквокалистки и подсилена ритъм секция.

Соломон Бърк е роден на 21 март 1940 г. във Филаделфия, Пенсилвания, в една от стаите над църквата „United Praying Band The House Of God For All People“ под звуците на църковния бенд. „Единственото нещо, което не знам, е на кой тон съм изплакал, когато съм дошъл на този свят“, казва Бърк. Той съчетава своите разнообразни музикални увлечения с ролята си на духовен водач в храма.

Започва кариерата си като проповедник, а скоро след това става водещ на предаване за соул музика. Великите „Ролинг Стоунс“ правят версия по неговата песен „Everybody Needs Somebody To Love“. Дон Гибсън композира прочутото парче „I Can t stop Lovin You“ за него, а не за Рей Чарлз. В албума му „Don t Give Up On Me“ от 2003 г. звучат парчета, писани специално за него от Боб Дилън, Брайън Уилсън, Ван Морисън, Елвис Костело и Том Уейтс.

Повече от 260 килограмовият Бърк е баща на 21 деца и има 90 внука. За да може мистър Соломон Бърк да бъде настанен удобно в стаята му в хотел Кемпински в Банско, се наложило да избият стената на банята му.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати