Декларация на общинския съвет в Банско

AdminAdmin
Новак
5k2
Декларация на общинския съвет в Банско

Декларация, приета на извънредно заседание днес, общинските съветници в Банско заявяват, че се противопоставят като граждани и представители в местната власт "на информационното затъмнение, на което са поставени местната власт и населението в общините Банско и Разлог по въпросите, свързани с прилагането на програмата "Натура 2000". Декларацията е адресирана до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, областния управител на Благоевград, съобщава БТА.

В контекста на мерките и усилията, които се полагат за опазване на околната среда и съхраняване на биологичното разнообразие на България в рамките на Европейския съюз, провъзгласяваме пълната си готовност за обществен диалог за формирането на ясни, точни и релевантни критерии за определяне на защитените територии, е записано в документа, предоставен и на БТА.

Според общинските съветници с така предложените параметри на програма "Натура 2000" община Банско е изправена пред заплахата от прекратяване на процесите на развитие, свързани с разширяването и усъвършенстването на изградената "Ски зона - Банско". Те считат, че по този начин ще възникне дисбаланс между изградената леглова база и капацитета на ски съоръженията и ще се прекрати реализацията на проекта "Ски зона - Добринище", който предопределя бъдещето на Добринище като икономически изостанал район.

Настояваме за преразглеждане на всички потенциални защитени територии, залегнали в "Общинския план за развитие на община Банско 2007-2013 г.", пише в декларацията. Общинските съветници изразяват също своята увереност, че отговорните и компетентни държавни органи и институции на България ще се отнесат с необходимото разбиране за намирането на оптимално и балансирано решение на проблема.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати