Община Разлог прие програма за овладяването на безстопанствените кучета

Община Разлог прие програма за овладяването на безстопанствените кучета

Община Разлог вече има програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в региона. Програмата бе приета от Общински съвет гр. Разлог на редовно заседание. Проблемът се овладява с нов, по-ефикасен, метод, който е основан на препоръките на Световната здравна организация и съобразен с европейските изисквания.

“Целите на тази програма са устонавяване на контрол върху популацията от домашни и безстопанствени кучета, като се гарантира здравето на хората, безопасността на градската среда и европейския имидж на община Разлог, намаляване до минимум на рисковете от разпространение на зоонози/болести, предавани от животни на хора/, развиване на чувство за отговорност у хората при отглеждането на кучета”- каза инж. Любен Татарски.

За ефективното прилагане на програмата ще бъде направен приют, на мястото на сегашния изолатор. Приюта ще бъде оборудван с всички необходими ветеринарно-санитарни принадлежности за кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, трайна маркировка. След приключване на процедурите четириногите ще бъдат връщани по местата, от където са залавяни.

Само неизлечимо болните и доказано агресивни безстопанствени кучета ще бъдат евтанизирани по хуманен начин. Чрез програмата ще се правят опити и за осиновяване на безстопанствените кучета, каквато практика в развитите европейски страни отдавна съществува. Кучетата, подлежали на кастрация и обезпаразитяване ще бъдат регистрирани, което ще дава по-голям шанс за проследяване на животните.

Транспотрирането на кучетата до приюта ще става в клетки, съгласно изискванията чл.42, ал.2 от Закона за защита на животните. Приютът трябва да разработи система за информиране на гражданите за животните, които се предлагат за отглеждане. Срокът за въвеждане на програмата е тригодишен, а на Общински съвет–гр. Разлог предстои да гласува бюджет за изпълнение и издръжка на приюта.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати