Bansko.net»Новини от региона»Новини от Банско»Лавина рани двама в Пирин

Лавина рани двама в Пирин

28 Януари 2007, 02:00
Admin
Admin
Новак
5k
Лавина рани двама в Пирин

Мъж и жена са били ранени при свличане на лавина в местността Ечмище в Пирин, която е извън трасетата на скипистите и в която са забранени спусканията със ски и сноуборд. Мъжът е с фрактура на крака, а жената се е ударила в камъни.

Предполагаше се, че е затрупан трети човек, но той не бе открит при претърсването на района, който е в близост до връх Тодорка, съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. Инцидентът е станал по обяд в 12,50 ч.

По-рано днес сноубордист предизвика лавина в същия район, но не пострада. Инцидентът стана около 9,30 ч. сутринта, като свличането се е случило при ясно и тихо време.

Директорът на скицентъра "Банско" Иван Обрейков от дружество "Юлен" напомня, че актуална информация за времето и обстановката в планината може да се намери и на сайта на дружеството (Banskoski.com), което е концесионер на скизоната.

Последната информация там е за голяма лавинна опасност в района на връх Тодорка, Палашица, улеите към хижа "Вихрен", улея към Дамяница и Чашата. Скиорите, сноубордистите и туристите се предупреждават да следват указанията на персонала и на планинските спасители. Към тях е адресирана и информацията, че при началната станция на кабинковия лифт може да се направи планинска застраховка.

От дружество "Юлен" съобщават, че времето е подходящо за ски и всички съоръжения и писти в курорта работят. Не работи единствено лифтът от Бъндеришка поляна до междинната станция в посока Тодорка заради подготовката на трасето на писта "Томба".

Междувременно затрупаният вчера от лавина в Рила човек е бил открит мъртъв от планинските спасителни екипи. Той е бил хижар на хижа "Мусала" и се е движел към нея, съобщи пресцентърът на БЧК.

В близките десетина дни на фона на топлото време се очаква нормализиране на температурите с условия за по-чести превалявания. Не се очаква обаче доста сурово време, съобщи дежурният в НИМХ Иван Цоневски.

Засега прогнозираме температурите в градовете да достигнат до минус 5 - минус 6 градуса, а в планините ще има и по-ниски температури, като над 2000 м височина ще бъде от порядъка на минус 12 - минус 13, до минус 15 градуса.

Във вторник ще започне нахлуване на по-студен въздух. В понеделник ще превалява слаб сняг в планините и на някои места в страната. През втората половина на десетдневката ще превалява сняг на повече места в страната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати