bansko.net»Новини от Банско»Банско прави отряд срещу екотерористи

Банско прави отряд срещу екотерористи

Admin
Admin
Новак
5k
Банско прави отряд срещу екотерористи

В Банско създават отряд срещу екотероризма, в който ще бъдат включени алпинисти, спасители и представители на полицията и пожарната, научи "Монитор". В събота кметът на града Александър Краваров свиква работна среща в кабинета си, на която ще бъде дискутиран проблема със заплахите на различни природозащитни организации. Поканени са преподаватели от катедра "Алпинизъм" на НСА, Методи Савов и Кирил Досков, които покориха Еверест, полицаи и пожарникари.

Хората, които действаха през почивните дни за неутрализиране на заплахата от взривове край пистите действаха професионално, каза пред "Монитор" Краваров. Той е убеден, че на работната среща експертите ще предложат още по-ефективни мерки за справяне с подобни ситуации. Ще създадем спецекип срещу екотероризма на доброволни начала, каза Краваров. Той е подготвил и декларация до министерството по бедствия, в която предлага създаването на професионален отряд срещу екотероризма.

Не бива да смятаме, че това което се случи в Банско няма да се повтори и в други курорти на страната. Така Краваров мотивира идеята си за професионален екип срещу терора на природозащитниците. Експерти еколози и консултанти на МОСВ вчера огласиха пред "Монитор" свое писмо, което било изпратено до президента, премиера и председателя на НС на 1 януари.

Това е второто обръщение на учените, на което никой не е обърнал внимание. Първото е от април миналата година.

В страната са налице сериозни предпоставки за "екологичен тероризъм", който затруднява работата на лицензираните експерти по екология и опазване на околната среда и обезсмисля изготвянето на оценки за въздействието върху околната среда. Така започва писмото на експертите от 1 февруари. В него специалистите твърдят, че обществените обсъждания с жителите на общините се използват от няколко екологични организации не за предлагане на по-добри решения, а за негативно настройване на общественото мнение. Преувеличаването на негативните последствия и отхвърлянето на инвестиционните предложения без достатъчно аргументи от тези организации, следва да бъде адекватно наказуемо, твърдят още експертите. Те настояват за нормативно регламентирани мерки срещу екологичния тероризъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати