Банско обедини курортите срещу екотерора

Банско обедини курортите срещу екотерора

Банско обедини българските зимни курорти в борбата срещу опасността от екотероризъм, станала явна след отправените заплахи за взривяване на лавини над най - големия ни ски център преди време. Това стана ясно вчера по време на пресконференцията, организирана от общината на планинското градче и фирма "Юлен" в местността "Бъндеришки поляни" над Банско. В нея взеха участие и шефът на ски федерацията Цеко Минев, покорителите на Еверест Методи Савов и Дойчин Боянов, както и шефовете на "Юлен" и "Бороспорт" Мая Христоскова и Петър Попангелов.

На събитието Пампорово и Боровец декларираха подкрепа на декларацията, оповестена вчера. В нея се подчертава решимостта на всички в Банско да спрат екотероризма и да не позволят псевдоеколозите да затормозят икономическото развитие на района. В документа се подчертава, че еколозите - самозванци, които спъват не един по - голям инвестиционен проект в страната, са неизвестни. Защо никой от тях не обръща внимание на какво трови въздуха в големите български градове, в Кремиковци, край Кърджали или кой замърсява водите на България, се казва още в декларацията.

В нея се подчертава още, че от коалиция "Спасете Пирин" са се отрекли от терористичните заплахи, но от официалните им изявления личало, че техните искания са същите, като на т. нар. организация "Равноденствие". В документа се иска да се извадят на светло спонсорите на всички природозащитни организации в България.

Стотици се включиха в подписката срещу екотеторизма, инициирана от фирма "Юлен" и общината.

Цялата ски зона на Банско е изградено в съответствие със законите, каза кметът на общината Александър Краваров. За всичко има одобрени проекти от екоминистерството. Това означава, че претенциите на природозащитниците нямат правно основание. Не бива да се забравя, че безработицата в Банско в момента е само 4% и е най - ниската в района, допълни той.

От "Юлен" съобщиха, че ще внесат в екоминистерството проект за изграждане на инсталация за контролирано предизвикване на лавини в местността "Палашница" над Банско. Според Иван Обрейков, мениджър във фирмата, едно подобно съоръжение струва около 50 000 евро и за зоната ще са достатъчни 3. То действа чрез мощна звукова вълна, предизвикана от взривяването на смес от пропан - бутан и въздух.

Така ще можем периодично да свличаме лавините контролирано и да не се влияем от заплахите на екотерористите, уточни той. Вече сме взели сериозни мерки и контролираме подстъпите към местността "Палашница". Монтирани са уреди, които следят всяко движение в района. Ежедневно се правят огледи за следи от хора и във всеки момент знаем дали евентуална заплаха е реална или фалшива. В момента правим собствено разследване, за да открием авторите на бомбената заплаха, добави Обрейков.

Повечето туристи в Банско посрещнаха спокойно информацията за заплахата на екотерористите, каза кметът Краваров. Руснаците бяха най - настойчиви пистите да се отворят, защото в тяхната страна всеки ден имало по няколко подобни заплахи, каза с усмивка градоначалникът на Банско.

Заплахите останаха без отзвук в чужбина

Петър Попангелов - единственият български алпиец с подиум за Световна купа и четири участия на Зимна олимпиада е доволен, че терористичните заплахи в пиринския курорт нямат международен отзвук. Изпълнителният директор на "Бороспорт" подкрепи инициативата на Банско, заявявайки, че не е бил търсен от бившите си конкуренти за подробности по скандалния случай. Попангелов даде безплатни уроци на туристите по време на тестовете на модели за сезон 2007/2008 на "Атомик", чието рекламно лице е у нас. Най - добрият ни скиор за всички времена не си спомня терористични заплахи да са поставяли на карта провеждането на състезание по време на кариерата му. Единственият по - притеснителен случай е бил през 1979 г. Тогава по време на старт в Ливиньо - родният град на италианската звезда Джорджо Рока, на лифтена станция е имало саботаж за пускането на съоръжението.

Множество фондации и фирми са зад “Спасете Пирин” Виртуалната кампания "Спасете Пирин" се реализира със съдействието на фондация "БлуЛинк", която се афишира като информационната мрежа на българските природозащитни неправителствени организации, инициирала разработването на граждански портал за национален парк "Пирин". Според написаното в убесайта, неговата цел е да популяризира природата на националния парк "Пирин" пред широката публика, за да я направи съпричастна към проектите и акциите, предприети за спасяването на този природен дар.

Порталът за Пирин е изграден с подкрепата на проект "Пирин" към Българо - швейцарска програма за опазване на биоразнообразието (BSBCP). По данни на "Дакси" фондация "БлуЛинк" има директна и индиректна връзка с множество други неправителствени организации и фирми. В управлението на фондацията са Наталия Петрова Димитрова, Александър Михайлов Коджабашев, Васил Стефанов Беязов. Те от своя страна имат директна и индиректна връзка с десетина други неправителствени организации и ловно - рибарски дружества. Те участват и имат връзки с фирми, имащи разнообразен предмет на дейност - продажбата на стандартен софтуер, дърводобив, строителство. Те явно са част от спонсорите на кампанията.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати