Банско представя най-добрите планинарски филми в София

Банско представя най-добрите планинарски филми в София

Всяка есен в Банско се провежда фестивал на планинарското кино. Организаторите на фестивала са помислили за тези, които не са успели да видят филмите, представени на фестивала.

Ето защо от от 7 до 10 февруари от 18, 30 ч в галерията на Полския институт в София се организира традиционното "Ехо от фестивала". Тук могат да бъдат видяни най-добрите филми, взели участие в представянето.

Натали Петрова, която е директор на Международния фестивал на планинарското кино сподели подробности за следващия фестивал, който ще бъде от 23 до 27 ноември в Банско.

На фестивала ще бъдат представени между 90 и 140 филма от 27 страни. По време на фестивалните дни ще бъде организирана планинарска академия с лекции по география, семинари, уъркшопове. Идеята е да се даде повече информация на хората. Ще бъде организиран и конкурс за рисунка "Аз обичам Банско".

В Банско бе създаден Музей на планинарството, като общината му даде сграда в центъра на града. В момента се търсят средства за ремонт на сградния фонд. Вече има събрани доста интересни експонати, тъй като много от гостите планинари оставят свои вещи.

Тук са котките на Ерар Лоретан, с които е изкачил Еверест. Д-р Йолц е дарил кислородна маска от своя експедиция в Хималаите, Елио Орланди - въже и карабинер от изкачването си на Фицрой в Патагония.

Всички се надяват музея да бъде един работещ център, който да е част от музейния комплекс на Банско и да бъде част от рекламната визия на Банско и България.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати