Разлог гостува на Яворовите дни в Чирпан

Разлог гостува на Яворовите дни в Чирпан

Д-р Георги Тренчев-зам. кмет по социалните въпроси в община Разлог присъства на четиридесет и първото издание на Яворовите януарски дни 2009 година, които традиционно се проведоха в Чирпан. Празникът, който продължи три дни бе организиран от община Чирпан и Къща музей „Пейо Яворов”.

Гостите от Разлог начело със зам. кмета се включиха в третия ден от програмата–Яворов и Македония. „Македония пее за Яворов” бе вечерта-символ на поклонението на наследниците на македонските революционери-съратници на Пейо Яворов, които пазят жив спомена за войводата и до днес. Вечерта бе посветена на Яворов и делото му като революционер.

Акцент в третия ден от програмата на Яворовите дни бе разказът на д-р Георги Тренчев. Той говори за силната връзка на Разлог с живота и делото на Яворов. Малко хора знаят, че Яворов е един от хората, който донасят свободата на Разлог от турско робство. Нa 24 октомври, когато е освободен Разлог Яворов е един от първите четници, който влизат на кон в Разлог. Д-р Георги Тренчев подчерта, че Разлог тачи и почита Яворов редом с най-великите българи.

Един от най-вълнуващите моменти бяха изпълненията на мъжката група „Перун” от Разлог. Те успяха чрез своята музика да върнат публиката във времето, когато Яворов е бил жив, когато е бил с четата си в Разложко. Всички изпълнения на мъжката група бяха посрещнати с голям интерес и бурни аплодисменти на публиката.

Преди да започне официалната вечер, която се проведе в залата на община Чирпан, зам. кмета–д-р Георги Тренчев и група „Перун” посетиха музея на Яворов, съпроводени от Васил Донев–кмет на община Чирпан и Тодор Иванов–председател на фондация „Яворов”.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати