Bansko.net»Новини от региона»Новини от Банско»60 години музейно дело в Банско

60 години музейно дело в Банско

19 Юли 2012, 16:49
Admin
Admin
Новак
5k
60 години музейно дело в Банско

На 23 юли 2012

17.00 ч. - Поднасяне на венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров

17.15 ч. - Дом на изкуствата :

- „Винаги ще идва” – музикално-поетична композиция

- Музеите са паметта и гордостта на Банско

ЗАПОВЯДАЙТЕ

Банско се утвърди като водещ курортен и туристически център не само благодарение на своето географско положение и природни красоти. Сериозен дял в това отношение има богатото културно-историческо наследство, запазените и до днес традиции, които се съчетават по един неповторим начин със съвременните достижения.

Полъхът на миналото, приносът на видни люде от нашия край могат да се почувствуват най-осезателно в музеите на Банско.

Няколко поколения години наред са реставрирали и адаптирали за експозиции стари къщи, събирали са разпилени зрънца от историята и делата на своите предци, за да стане възможно съществуването в днешно време на осем музейни обекта, обслужвани от отлични специалисти. Днес от разстоянието на изминалите шест десетилетия, имаме основание да се гордеем от постигнатото. Със заслужена гордост можем да твърдим, че музеите са паметта и гордостта на Банско.

Началото на музейното дело в града е поставено през 1952г. с откриването на къща-музей „Никола Вапцаров” във връзка с удостояването на поета с Международната награда за мир.

Колкото повече се отдалечаваме от времето, когато Никола Вапцаров живя и твори, толкова по-ярко се откроява значимостта на неговата поезия, толкова по-близка ни става тя , защото безкрайни са границите на човешкото в нея.

Днес 70 години след неговия разстрел тя е част от онова несъкрушимо пространство на духа, което не могат да унищожат нито жестоките изпитания на времето, нито вледеняващия дъх на смъртта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати