Изгубил се турист край хижа Безбог бе открит

Изгубил се турист край хижа Безбог бе открит

55-годишен турист, изгубил се край хижа "Безбог" - Добринище, е бил спасен от планински спасители, съобщиха от Планинската спасителна служба. Той се намирал около връх "Десилица" и подал сигнал до спасителите от мобилния си телефон.

Операцията по издирването продължила цяла нощ. Липсата на добра екипировка на туристите в планините е най-честата причина за зачестилите случаи, при които се налагат спасителни акции.

15 спешни повиквания са получи в Планинската спасителна служба. Планинските спасители препоръчват, когато туристите излизат в планината, да обръщат внимание на обувките си, да носят раница на гърба, а не найлонови пликове в ръцете си. Раницата помага да запазят равновесие и да имат опора.

Друга препоръка на спасителите е, когато излизаме в планината, независимо че е лято, да имаме и щеки, на които да се подпираме в случай на залитане. При гръмотевична буря в планината се препоръчва максимално бързо да се слезе на ниско.

Криенето под отделни дървета представлява опасност. Задължително условие е да се носи зареден мобилен телефон. Така, при евентуални проблеми, планинските спасители ще открият изгубили се туристи по-лесно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати