bansko.net»Новини от Добринище»Изгубил се турист край хижа Безбог бе открит

Изгубил се турист край хижа Безбог бе открит

Admin
Admin
Новак
5k
Изгубил се турист край хижа Безбог бе открит

55-годишен турист, изгубил се край хижа "Безбог" - Добринище, е бил спасен от планински спасители, съобщиха от Планинската спасителна служба. Той се намирал около връх "Десилица" и подал сигнал до спасителите от мобилния си телефон.

Операцията по издирването продължила цяла нощ. Липсата на добра екипировка на туристите в планините е най-честата причина за зачестилите случаи, при които се налагат спасителни акции.

15 спешни повиквания са получи в Планинската спасителна служба. Планинските спасители препоръчват, когато туристите излизат в планината, да обръщат внимание на обувките си, да носят раница на гърба, а не найлонови пликове в ръцете си. Раницата помага да запазят равновесие и да имат опора.

Друга препоръка на спасителите е, когато излизаме в планината, независимо че е лято, да имаме и щеки, на които да се подпираме в случай на залитане. При гръмотевична буря в планината се препоръчва максимално бързо да се слезе на ниско.

Криенето под отделни дървета представлява опасност. Задължително условие е да се носи зареден мобилен телефон. Така, при евентуални проблеми, планинските спасители ще открият изгубили се туристи по-лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати