bansko.net»Новини от Добърско»Добърските баби канят Ирина Бокова на гости

Добърските баби канят Ирина Бокова на гости

Mariane
Mariane
Новак
2k
Добърските баби канят Ирина Бокова на гости

Избирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО за втори пореден мандат стана повод за голяма радост сред жителите на китното градче Добърско.

Развълнувани от повторната победа на Бокова, жителите на Добърско отправиха поканиха Бокова да им дойде на гости, за да види с очите си тяхната гордост – уникалната старинна църква „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“.

Добърските баби канят Ирина Бокова на гости

Прочутите Добърски баби, които са включени в националната листа за живи човешки съкровища, ценности на нематериалното културно наследство на България, обещаха да посрещнат г-жа Бокова с традиционната за този край баница с локум.

Архитектурата на четиристотингодишната църква е уникална за региона. Тя представлява трикорабна базилика, наполовина вкопана в земята, без купол и камбанария.

Светинята е украсена от 460 стенописа, които и до днес не са реставрирани. Централно място сред тях заема иконата Преображение Христово, която е по-известна като Христос в космическа ракета.

Жителите на Добърско от години настояват уникалната църква в града да бъде взета под егидата на ЮНЕСКО. Писма с исканията им са разпратени до различните български институции, но до този момент няма положителен отговор.

Надеждата им това да стане факт се разгоря с нова сила след преизбирането на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати