Връх Полежан

Mariane
Mariane
Новак
2k
Полежан
Снимка: Sevdelin Atanasov

Връх Полежан е четвъртият по височина връх в Пирин, след връх Вихрен, връх Кутело и връх Бански Суходол, но за разлика от тях той е гранитен.

Полежан, който в миналото е бил познат под името Мангър тепе, е висок 2851 метра и е най-високият връх в страничното Полежанско било.

Полежан мъгла
Снимка: Михаела Иванова

Полежан се извисява над събратята си Малък Полежан (2820м), Газей, Безбог, Каймакчал и Дисилица, дори и над внушителния ръб Стражите.

До 1942 година върхът е познат под името Мангър тепе. Наименованието му идва от турската дума „мангър“ – т.е. монета. Приликата с монетите се дължи на каменните плочи, които покриват върха. Подобно на монети те се клатят и тракат, когато туристите вървят по тях.

Най-близката до вържа хижа е хижа Безбог, която се намира на около 2 часа път. От връх Полежан от Полежанското плато се отделят две малки странични била – Безбожкото било с връх Безбог, което продължава своя път към река Места, и Газейското било с връх Газей, който се спуска къз долината на река Демяница. Там Газейското плато образува стръмна странична долина, по която върви пътека.

Двете най-високи езера в Пирин – Горното Полежанско езеро(2710м), което е най-високото и в България и Горното Газейско езеро (2642м), се намират около връх Полежан, но те не се намират в Полежанския циркус, който отстои от тях на север.

Връх Полежан
Снимка: Misho Enev

През лятото подходът към връх Полежан започва от хижа Безбог и следва стандартния туристически маршрут Полежан – Газейски циркус – хижа Демяница.

В зимни условя е важно да се знае, че дори и при Средна лавинна опасност участъкът от летния маршрут, който се изкачва на премката между Безбог и Полежан, може да бъде много опасен.

При тези обстоятелства е по удобно изкачването на връх Полежан да стане по лявото било на Безбог с траверс към премката.

Спускането започва от самия връх и продължава по улея. Когато се подминат скалите, които ограничават улея от дясната страна, трябва да се търси изход нагоре. От там спускането продължава по естествения релеф на Десилишката планина, а излизането става през най-ниската точна на билото на Безбог. Изходът е само на около 600-700 метра от хижа Безбог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати