Връх Бански Суходол

Връх Бански Суходол
Снимка: Sevdelin Atanasov

Връх Бански Суходол е един от върховете в Пирин планина. Бански суходол е разположен в северния дял на планината, на главното пиринско било в неговия мраморен дял.

Бански суходол е висок 2884 метра и e трети по височина връх в Пирин, ако връх Кутело се разгледа като единствена кота с височина 2908 метра, т.е. не се разглеждат поотделно върховете Малък Кутело и Кутело II, които са с височина 2907 метра.

Връх Кутело и връх Бански суходол са разположени на общо било и са свързани със седловината Кончето, която е невероятно труднопроходим карстов ръб, чиято ширина на моменти не надвишава 70 сантиметра.

В северозападна посока от връх Бански суходол се намира безименен връх, от който в посока север-североизток се отклонява карстов рид с името Котешкия. От Котешкия рид билото продължава на запад-северозапад, където достига да връх Баюви дупки.

Към Бански Суходол
Снимка: hsraynov

Внимание заслужава североизточният склон на Бански суходол, който представлява отвесна 300 метрова мраморна стена. Склонът се спуска към циркуса Бански суходол, в който целогодишно се запазват множество снежници. Интересен факт е, че в циркуса Бански суходол са отрити няколко карстови пещери.

Въпреки ме не се спуска отвесно подобно на североизточния склон, югозападния склон на Бански суходол също има сериозен наклон от около 70 градуса. Склонът се спуска към долината на Влахинската река, като денивелацията от върха до Влахинската река е близо 1000 метра, а гледката е внушителна.

Изглед към връх Бански Суходол
Снимка: Georgi B. Todorov

От връх Бански суходол в югозападна посока се разкрива невероятна панорама към останалите два мраморни пирински върха Вихрен и Кутело, към кранитните гиганти Хвойнати връх и Муратов връх, както и към Синанишкото било и неговите ридове и циркуси.

При ясно време може без проблеми да наблюдавате Влахинския циркус, Влахинските езера, ридът Гредаро, Гергийския циркус и дори мраморния зъб на връх Синаница.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати