bansko.net»Връх Разложки Суходол

Връх Разложки Суходол

Mariane
Mariane
Новак
2k
Връх Разложки Суходол
Снимка: samnaliev

Връх Разложки Суходол е един от най-спорните върхове в Пирин планина. Върхът се намира на главното било между Суходолския и Каменитишкия превал и е висок според едни 2715 метра, а според други 2640 метра.

Объркването идва от близостта му с връх Каменитица. Спорът коя кота, кой точно връх е, все още не е намерил разрешението си.

Разложки суходол се отличава със стръмни северни склонове.

Разложки Суходол
Снимка: Иван Гърбев

Обект на интерес за алпинистите е Северозападната страна на върха, която има форма на равнобедрен триъгълник.

Атакуването на върха е подходящо да става от подхода по Разложката долина. Има и трасирани маршрути, които водят към него, но те са почти непроходими в зимни условия.

През 2012 година членовете на туристическото дружество „Пирин“ в град Разлог отбелязаха 100-тодишния юбилей от освобождаването на родния си град с редица преходи из Пирин планина.

В един от преходите ентусиастите монтираха на превала на връх Разложки суходол 4-метров метален кръст. Кръстът е носен до мястото на ръце от членове на туристическото дружество.

Причината алпийците да изберат точно този връх в Пирин е спиращата дъха гледка, която се открива от Разложки Суходол. От върха като на длан се вижда цялата Разложка котловина.

Пред връх Разложки суходол преминава международен маршрут Е4, и от там редовно минават туристите тръгнали към Кончето и хижа Вихрен или към хижа Яворов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати