Спасиха двама британски туристи под Платото

Спасители в Банско

Спасителите от ПСС-Банско спасиха двама гости на курорта, които са закъсали в местността Емчище, под Платото. Акцията е била проведена на вчера, 27-и януари, в ранните следобедни часове.

Двамата чужденци – британци на 40 и 26 години, се заклещили в улея в местността Емчище. Единият карал ски, а другият сноуборд. Първоначално бедстващите туристи подали сигнал в английското посолство, които сигнализирали на Планинската спасителна служба в Банско.

ПСС-Банско реагирала мигновено и изпратила към мястото на инцидента екип от спасители. Според спасителите, взели участие в акцията по откриването на британците, рискът и за туристите, и за тях е идвал от повишената лавинна опасност в района.

Спасители в Банско

Въпреки потенциалната опасност, спасителите са ги открили, обезопасили и свалили в базата на ПСС в Шилгарника. Всичко е завършило благополучно до около 16 часа.

В момента по високите части на Пирин, особено по северните, североизточните склонове на планината има трета степен на лавинна опасност. По думите на Петър Чолев, планински спасител от ПСС-Банско, има поне 30 лавини, малки и големи, които са паднали за последните часове, въпреки че няма толкова много сняг.

ПСС-Банско напомня на скиорите и туристите да се придържат само към маркираните и обработени писти в курорта. Бедстващите британски туристи са се отклонили от маркираните писти и са отишли на фрийрайд спускане в улеите на Емчище, които са силно лавиноопасна зона.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати