Парков район Баюви Дупки

Връх Каменитица погледнат от Кончето
Снимка: ystoyanov415

На територията на Национален парк Пирин има шест природни паркови района. Парков район Баюви дупки се намира в северно-западните части на Планината на територията на общините Симитли и Разлог.

Парковият район има обща площ 4842.1 хектара. Името на района идва от биосферния резерват Баюви дупки-Джинджирица, който се намира на негова територия. В източна посока парковия район граничи с държавното дивечовъдно стопанство Разлог, на запад граничи с природен парк Синаница, на юг има обща граница с парков район Вихрен, а в северна посока се простира до държавното лесничейство на Симитли.

Хижа Яворов

Самият район е условно е разделен на пет охранителни участъка, всеки от които е поверен на отделен парков охранител.

Парков район Баюви дупки се отличава с богат растителен свят. На територията на Баюви дупки най-често срещаният растителен вид е бук – 28 процента, както и бялата мура, която заема около 23 процента от всички растителни видови. Характерни за парковия район са още черният бор, черната мура, ела, смърч и бял бор.

Баюви дупки се характеризира с висока консервационна стойност, което се дължи на преобладаващите чисти насаждения от бяла мура(балкански ендемитен вид) и бук. На територията на парковия район се намира 26.2 от запаса от бяла мура, като средната възраст на гората е над 110 години е прирастът му е около 3.(14 кубични метра на хектар. Гордостта на природния парк е биосферния резерват Баюви дупки-Джинджирица, който е един от най-старите защитени територии в България.

Природен резерват Баюви дупки
Снимка: ystoyanov415

През територията на природен район Баюви дупки минава част от международния туристически маршрут Е4: Пиринеи-Алпи-Рила-Пирин-Пелопонес. Пиринската част на международният маршрут включва преход от хижа Предел, през хижа Яворов, хижа Вихрен, заслон Тевно езеро, хижа Пирин, а от там до местността Попови ливади, който според планинари е един от най-живописният маршрут в Пирин планина.

Друг основен туристически маршрут на територията на природния парк е маршрута от град Разлог, към местността Бетоловото, хижа Яворов, Суходолски превал и последна спирка – град Кресна. Често туристите по този маршрут имат възможността да се срещнат с характерната за региона балканска дива коза – един от символите на Пирин.

Хижа Предел

През 2003 година в град Разлог беше открит нов офис на природен парк Баюви дупки, който е разположен в сградата на Историческия музей в града. Има изграден и контролно-информационен пункт Бетоловото, който е от ключово значение относно обслужването и контрола на туристите тръгнали на екскурзия в Пирин планина.

През 2003 година на територията на природния парк, в местността Бетоловото избухна пожар, който засегна значителна част от територията му. След овладяването на огнената стихия бяха предприети възстановителни дейности, които вече дават резултат. Там където бяха опожарените насаждение вече се развива с бързи темпове новопосадената култура от черен бор.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати