Жителите на Добърско се вдигнаха на бунт заради църквата

Добърско

Жителите на разложкото село Добърско се вдигнаха на бунт срещу опитите на Неврокопската митрополия да превърне старата църква в действащ храм. Митрополията вече е внесла искова молба в Районния съд в Разлог, с настояване да ѝ бъде призната собствеността върху апетитния имот.

Църквата Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско има близо 400-годишна история. Храмът е строен в началото на 17-ти век.

Добърско

Самата църква е изрисувана с уникални стенописи, най-известният от които е образът на Исус Христос в ракетата. Това е и църквата, в която се намират най-много образи на жени светици.

От години църквата в Добърско е със статут паметник на културата и е под шапката на Националния исторически музей. Местните власти дори са подготвили и кандидатурата на църквата за включване в списъка на ЮНЕСКО за Паметници на световното културно наследство.

Жителите на Добърско са категорично против отварянето на вратите на църквата за ежедневни служби. Те се притесняват, че богослуженията ще изложат на риск ценните стенописи и споделят, че са готови да стигнат до крайности в защитата Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат.

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати