Църквата в Елешница празнува 180 години от освещаването си

Св. Анастасий

На 18 януари черквата в с. Елешница Св. Атанасий навършва 180 години от освещаването си. С тържествена света литургия, водосвет, курбан за здраве и кратка музикална програма, подготвена от ученици и жени от църковния хор, ще бъде отбелязана годишнината.

На тържествената церемония се очаква да присъстват Негово Високопреосвещенство Неврокопски Митрополит Серафим, Негово Всеблагоговейнство Свещеноиконом Янко Русков, свещеници от Нерокопска митрополия, кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, председателят на ОбС - Разлог д-р Мария Копанарова, кметът на с. Елешница Сашо Мицин и други.

Строежът на черквата Св. Атанасий в с. Елешница е започнал през 1832 година и завършва 3 години по-късно. В с. Елешница е съществувало оброчище на Свети Атанасий, около което по-късно били застроени къщите. На това място бил направен параклис с няколко икони в него и една малка камбана, чийто звън се чувал само от околните къщи.

Св. Анастасий икони

Местното население разказва, че едва по-късно, след построяването и освещаването на храма, през месец август 1901 г. са отлети две камбани, чийто ясен и приятен звън и до днес оглася селото и до най-крайните къщи. През годините черквата е обновявана и ремонтирана. И днес черквата е повод за гордост за всички елешничани.

Иконостасът, иконите на Св. Св. Константин и Елена и Успение Богородично представляват ценност от гледище на нашата църковна живопис. Образите в тях са живи и естествени, коментира кметът на селото Сашо Мицин.

икони

Музейна ценност представляват и някои от църковните книги и особено Голямото старо евангелие, известно с името Сребърното евангелие, печатано през 1743 г. в Москва при царуването на императрица Елисавета Петровна, дъщеря на Петър І.

От преписка върху първия вътрешен лист, която е написана в Русия и на руски език, се чете, че то е било дар за Йерусалимската черква през 1818 г. Но затова как, кой и защо го е донесъл в Елешница има само легенди и предания.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати