Bansko.net»Новини от региона»Новини от Банско»Паркирането в Банско и лесно ли се стига до ски зоната ?

Паркирането в Банско и лесно ли се стига до ски зоната ?

02 Февруари 2016, 12:10
Admin
Admin
Новак
5k
Паркирането в Банско и лесно ли се стига до ски зоната ?

Здравейте,

Казвам се Иван и искам да споделя някой доста разочароващи моменти от прекараното време в "Курорта" Банско, в който проблемите не са един или два :(.

След 12 години в Нова Зеландия, окончателно взех решението да се прибера в България, в родният ми Сандански. Взех племенниците и дойдохме в Банско да караме ски. В Банско не бях идвал поне от 15 години. Очаквах да ме посрещне курорт от световно ниво, за който бях слушал много, уви не стана точно така.

Не знам от къде да започна.

Около хотела в който бяхме отседнали нямаше паркинг и трябваше да търся къде да паркирам колата, оказа се мисия невъзможна. Парко места дори и платени почти нямаше. Трябваше да търся да паркирам в някоя закътана уличка, защото по-големите улици навсякъде имат знак забранено паркирането. А реално само на големите улици може да се паркира без да се пречи на движението. Както и да е, след лутане известно време намерих място, в случая важи правилото всеки да се оправя кой както може, което е напълно недупостимо. Коли по тротоари, по полянки, абе коли навсякъде, затова и КАЛ навсякъде :(

Местните казват че сега даже било добре, защото снега в града се бил стопил. Наистина не знам какво е при много сняг.

На следващият ден тръгнахме към начална станция за да се качим в планината и да караме ски. Такива опашки скоро не бях виждал, помня как по време на комунизма се редяхме за олио и други продукти. Тук си плащаш паркинг, плащаш ски карта за ЦЯЛ ден, забележете за ЦЯЛ ден, а чакаш над час и половина да стигнеш до ски зоната, просто нямам думи. Разбрах че щяло да има втора кабинка, но кога не се знае. След дългото чакане, най-накрая се качихме в планината. И горе имаше опашки, предимно на Бъндеришка поляна, явно докато скиорите се разпръснат по всички писти, след това нещата бяха нормални.

Ден втори, за да избегнем опашките на начална станция тръгнахме с колата нагоре. Всичко беше нормално, докато някъде на 500-600 метра от бариерата на паркинга не хванахме сериозно задръстване. Въобще няма да споменавам че по пътя имаше коли паркирани на доста места и пречеха на нормалното движение, но това беше малкия проблем.

Поне 50 мин чакахме на полусъединител на стръмния път за да минем, времето в чакане не ме толкова издразни, колкото факта че постоянно ни подминаваха бусове, таксита и други транспортни средства от хотелите в Банско, които караха туристи като НАС. Е ще ме извинявате, но и аз плащам паркинг, и аз плащам СКИ карта. Едни стоят и чакат като цивилизовани хора, други си правят каквото си искат. И го правят, защото им ПОЗВОЛЯВАТ. Просто липса на всякаква организация от съответните органи.

След супер изнервящото чакане минахме бариерата и ХОП, следващата изненада. Паркингите надолу били пълни и буквално паркирахме на едно от малкото останали свободни места близо до бариерата. Както и да е, радвахме се че чакането най - накрая свърши, взехме ските и тръгнахме към ски пътя за да стигнем до Бъндеришка поляна.

Докато се придвижвахме към ски пътя, ни подминаваха луксозни джипове, за които явно ИМАШЕ МЯСТО някъде, даже две от колите си платиха на втората преграда, явно за да стигнат до Бъндеришка поляна. Какво да ви кажа, пълно безобразие просто.

Добре че поне ски пистите бяха чудесни и това компенсира донякъде разочарованието ми. Споделям всички тези неща, защото организационно куцат много неща. Пътувал съм доста по света, щом чужденците го могат, знам че и ние в малка България го можем, но трябва да предприемем сериозни промени и реално да има постоянен контрол. Ако винаги търсите печалбата, без да полагате усилия НИЕ гостите на Банско да се чувстваме добре, то нещата няма да се получат в дългосрочен план.

Надявам се, че отговорните институции и фирми ще си вземат поука и ще прекратят това безобразие.

Сигурен съм че мнението ми е широко споделено.

Текста е публикуван без корекции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати