Старият квартал в Банско връща славата си

Стария град Банско

Старият квартал в Банско е едно от най-емблематичните места в родния курорт. Най-голям туристически интерес предизвиква 182-годишната църква Света Троица, която има забележителна архитектура и ценни стенописи.

Именно на нея разчитат от ръководството на общината, които обявиха, че планират да я превърнат в привлекателна туристическа атракция.

Сега центърът на курорта, който кипи от туристи и живот, се намира в горната част на града, където и началната станция на лифта, но община Банско подготвя план, който ще насочи част от посетителите към Стария град.

Света Троица в Банско

Искаме да върнем гостите в автентичното Банско, твърди градоначалникът на курортната община Георги Икономов, който пояснява, че около тази идея е изготвен и новият Общ устройствен план на града.

В него се предвижда Старият квартал да се обогати с търговски улици и занаятчийски ателиета.

От общината и туристическият бранш имат идеята да наложат марката Уникално Банско. Тя ще се дава на заведения, в които обзавеждането е в традиционен бански стил, сервитьорите са с традиционните носии, слуша се народна музика от банския край и се предлагат бански гозби и специалитети.

Сред другите приоритети на Общината, заложени в новия Общ устройствен план, са да се даде тласък на животновъдството и земеделието в района чрез изграждането на хидромелиоративна система, която ще осигури напояване на площите.

Кметът на общината е категоричен, че не приема липсата на предприятия от сферата на хранителната промишленост на територията на Банско. Факт е, че в района няма нито една фирма, която да произвежда бански колбаси, няма мандра, нито хлебопекарна и Общината обещава да стимулира всяко бизнесначинание в тази посока, категоричен е Икономов.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
кака ленка
кака ленка
20.02.2016 17:13
чудесни са банските комбари,банските костурета,банския старец,кървавица.Още да изброявам ле?има много бански фкуснотии,хайде да се възродят, даже и целаварките.Ех,спомени, спомени...
1
0
ивана петрова
ивана петрова
20.02.2016 17:07
Бравоо на кмета.Точно така трябва.Нужна за банско е икономика, т.е.ПРОИЗВОДСТВО!!!
1
0