Банско очарова Комитета на регионите в Брюксел

Г. Икономов
Снимка: ANONYM

Делегация от община Банско, водена от градоначалника на курортната община Георги Икономов, посети Брюксел на 14 март. Мащабното събитие бе организирано под мотото Банско: природа, традиции, модерност и бе осъществено в сградата на Комитета на регионите в европейската столица. Представянето на курорта е по покана на зам.-председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация, г-жа Мария Габриел.

В рамките на срещите си с официални лица Икономов получи уверението на Херберт Дорфман – италиански евродепутат и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, за организирането на среща с кметове на курортни градове от Италия, за да споделят добри практики от управлението и развитието на своите общини.

Ще ползваме техния опит, за да видим как се случват нещата там. Евродепутати от различни държави останаха възхитени от Банско. Те не очакваха, че има такова чудесно място в сърцето на Европа, което развива целогодишен туризъм и е привлекателно за инвестиции, заяви кметът Икономов.

Банско очарова Комитета на регионите в Брюксел
Снимка: ANONYM

Представянето на Банско в Комитета на регионите дава възможност за сближаване и задълбочаване на контактите с други европейски региони, за търсене на решения на общите предизвикателства пред европейските планински райони. Банско ще ползва устойчивия европейски опит, особено този на италианските ни колеги за модернизиране на ски зоната в Добринище. Нашата община има какво да покаже пред европейските си приятели. Нашата култура, история, кухня и бит имат своето запазено място в европейското семейство. С евродепутатите разговаряхме за изготвянето на единна стратегия за развитие на планинските райони, за европейско финансиране за подобряване на инфраструктурата и инвестиции в дребния и среден бизнес, допълни той.

Банско очарова Комитета на регионите в Брюксел
Снимка: ANONYM

„Повечето европейски планински райони пресичат множество национални граници и затова решенията за устойчивото им развитие изискват както общоевропейски действия, така и по-тясно сътрудничество между страните-членки и местните управленски нива. Чрез днешното събитие още веднъж отправяме това послание. Банско е изключително богат на традиции, модерност, идеи и вярвам, че посредством обмена на добри практики и популяризиране ще направим достъпни неговите богатства за максимален брой хора”, подчерта Мария Габриел в заключение на срещата.

В дискусията освен г-жа Мария Габриел и Херберт Дорфман взеха участие още Андерс Кнапе - зам.-председател на Групата на ЕНП в Комитета на регионите и председател на Шведската асоциация на местните власти и региони, Франтишек Новотни - аташе макро-регионалното сътрудничество и междусекторни въпроси в Постоянното представителство на Словакия към Европейския съюз, Весна Каминадес - председател на офиса на Автономната провинция Бозен/Болзано - Южен Тирол в Брюксел.

Банско очарова Комитета на регионите в Брюксел
Снимка: ANONYM

Курортът бе представен с атрактивна презентация с кадри, заснети с дрон и разкриващи предимствата на района през различните сезони – бързи писти, топло гостоприемство, богат фестивален афиш, автентична природа, като след срещата евродепутатите имаха възможност да опитат и от традиционните бански мезета.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати