Кукерски карнавал за Великден в с. Елешница

30.04.2016

Традиционно жителите на разложкото село Елешница посрещат Великден с атрактивен кукерски карнавал. Християнският празник е сред най-почитаните в региона и на този ден местните жители гонят злите духове от старата година с помощта на езически обреди и карнавални маски.

В кукерският карнавал по традиция се включват около 450 участници от трите махали на селото, всеки от тях облечен с автентична носия, кукерски или маскараден костюм.

Кукери в Разлог

И тази година участниците в маскарада ще бъдат класирани в различни категории, а най-добрите от тях ще бъдат наградени. Една от най-приятните изненади е участието в парада на чужди туристи.

Повече от четвърт век отбелязваме празника по този начин, обяви кметът на селото Сашо Мицин, който не пропусна да отбележи, че в Елешница живеят и няколко английски семейства, които всяка година се завръщат специално за Великденските празници.

Всички населени места на територията на община Разлог ще отбележат тържествено големия християнски празник. Навсякъде има организирани изложби на козунаци и великденски яйца, концерти с участието на фолклорни групи и танцови състави и др.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати