Разлог отбелязва 131 години от Съединението

Разлог Съединение

Днес отбелязваме 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

След разпокъсването на българските земи според Берлинския договор през юли 1878 г. общонароден идеал на българите става националното обединение. Първият опит за съединение е направен през 1880 г. във връзка с изострянето на гранични спорове между Турция, Гърция и Черна Гора.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция(1885-86) Съединението получава международно признание с подписването на Българо-Турската спогодба през 1886 г. Обединяването на Северна и Южна България има решаващо значение за по-нататъшното развитие на страната. Създава се по-голяма териториална и стопанска общност и се дава тласък на развитието на държавата. България се превръща в сериозен фактор на Балканите.

Съединение Разлог

Венци и цветя в знак на почит пред героите бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в Разлог от кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев, председателя на Общински съвет д-р Мария Копанарова, признателни жители.

Главната заслуга за святото дело на Съединението принадлежи на целия български народ. Сред предводителите и творците на Съединението са и хора от нашия Разложки край: Лазар Нишков от Долно Драглище, Георги Чолаков от Долно Драглище, Тодор Пармаков-Тодор хайдутина от Горно Драглище, Георги Даракчиев и Коста Астинов от Разлог - каза в словото си инж. Красимир Герчев. Поклон пред смелостта и подвига на онези наши деди, чието родолюбие и гражданска доблест ни дават правото да се наричаме с гордото име българи, допълни още той.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати