Църква от ХVІІ в. донесе голяма туристическа награда на разложко село

Църква от ХVІІ в. донесе голяма туристическа награда на разложко село

Разложкото село Добърско спечели голямата награда на Държавната агенция по туризъм, която се присъжда за развитие на културно - историческото наследство, преврнато в туристическа атракция. Това обяви във Велико Търново председателят на агенцията по туризъм Анелия Крушкова в последния ден от международното изложение „Културен туризъм”.

Село Добърско спечели наградата в конкуренция с още 8 номинации заради църквата си “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Храмът е построен през 1614 г. и до днес е съхранил в моного добро състояние средновековните си стенописи.

В селото от няколко години успешно се развива селският туризъм. Сред атракциите в Добърско са и 30 - метров живописен водопад, антична керамична пещ и 500 - годишна ела.

Голямата награда на Държавната агенция по туризъм е копие на златен медалион, открит при разкопи на Трапезица от Жорж Сьор през 1901 г. Изработен е от 14 - каратово злато и червен емайл.

За първи път организационният комитет на изложението връчва награда за динамично развиваща се туристическа дестинация. Отличието – апликация с образа на Царевец, е присъдено на община Хасково.

В града е изграден един от най - големите в света монумент на Света Богородица с Младенеца, записан в книгата на Гинес като най - голямото скулптурно изображение на Божията майка.

Само за последните седем години в Хасково са изградени нова художествена галерия, комплекс от възрожденски къщи, както и най - голямата в Източните Родопи християнска църква в село Узунджово, каза Анелия Крушкова.

За атрактивно представяне на туристическите си продукти награди от община Велико Търново получават други три общини – Каварна, Златоград и Несебър, обяви управителят на „Царевград Търнов” Даниел Панов.

Даржавната агенция по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на българските туроператори и община Велико Търново, които са организатори на борсата, обявиха тазгодишното, пето издание за най - успешното дасега.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати