Село Добърско получи голямата награда на Държавната агенция по туризъм

Село Добърско получи голямата награда на Държавната агенция по туризъм

Село Добърско в община Разлог спечели голямата награда на Държавната агенция по туризъм, която се присъжда за развитие на културно - историческото наследство, преврнато в туристическа атракция. Това обяви във Велико Търново председателят на агенцията по туризъм Анелия Крушкова в последния ден от международното изложение „Културен туризъм”.

Село Добърско спечели наградата в конкуренция с още 8 номинации заради църквата си “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Храмът е построен през 1614 г. и до днес е съхранил в моного добро състояние средновековните си стенописи.

В селото от няколко години успешно се развива селският туризъм. Сред атракциите в Добърско са и 30 метров живописен водопад, антична керамична пещ и 500 - годишна ела.

Голямата награда на Държавната агенция по туризъм е копие на златен медалион, открит при разкопи на Трапезица от Жорж Сьор през 1901 г. Изработен е от 14 - каратово злато и червен емайл.

За първи път организационният комитет на изложението ще връчи награда за динамично развиваща се туристическа дестинация. Отличието – апликация с образа на Царевец – е присъдено на община Хасково.

В града е изграден един от най - големите в света монумент на Света Богородица с Младенеца, записан в книгата на Гинес като най - голямото скулптурно изображение на Божията майка.

Само за последните седем години в Хасково са изградени нова художествена галерия, комплекс от възрожденски къщи, както и най - голямата в Източните Родопи християнска църква в с. Узунджово, каза Анелия Крушкова.

За атрактивно представяне на туристическите си продукти награди от община Велико Търново получават други три общини – Каварна, Златоград и Несебър, обяви управителят на „Царевград Търнов” Даниел Панов.

Като най - успешното досега определиха петото издание на туристическата борса неговите организатори – Даржавната агенция по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на българските туроператори и община Велико Търново.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати