bansko.net»Новини от Добърско»Исус от Добърско идва с ракета

Исус от Добърско идва с ракета

Admin
Admin
Новак
5k
Исус от Добърско идва с ракета

Село Добърско привлича любителите на тайни и загадки от цял свят с черквата "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Хиляди туристи изминават 17 - те километра, делящи селището от Банско, за да открият неща, които са гледали само на кино. Така вярващият само в светата парица чужденец се озовава в малката трикорабна базилика, събрала ликовете на над 460 библейски и местни герои.

Няма и сантиметър стена, който да не е изографисан. Прави впечатление, че свети Георги и свети Димитър са изрисувани само тук и в Атон в цял ръст, а не на кон, както сме свикнали да ги виждаме. Образите на светци при норма от 4 - 5 за храм, тука са 30. Това не се среща никъде на друго място, немеят иконографи.

Според тях обаче хипотезата, че художникът е бил жена засега не се потвърждава. По онова време всички зографи са били мъже. Който и да е авторът обаче, той вече е блажен в очите на уфолозите тъй като е изобразил Христос като астронавт. На един от стенописите Исус седи в нещо, което поразително прилича на високотехнологичен летящ апарат. С негова помощ божият син се въздига над земята, а под нозете му се виждат очертанията на атмосферата и стратосферата. "Възможно е в онези далечни години иконописците наистина да са виждали ракета. Няма как иначе да рисуват толкова точно аеродинамичните й форми и грохота на двигателите, който се забелязва още по - ясно в други български храмове", убедени са западните параспецове. "Нормално е срещите с инопланетяни на Балканите да са се пречупили през религиозната призма на хората", добавят те. Стенописите смайват миряните и защото изглеждат, че все едно са рисувани вчера. А в храма дори не е правена реставрация. В идеално състояние е и другата уникална икона от сюжетната линия бог - астронавт - "Божието възкресение". На нея Христос слиза в Ада и възкресява мъртвите. Той поема към повърхността в космическа капсула, подобна на тази, с която астронавтите се връщат на земята.

"Винаги се прокрадват някакви паракосмически версии за ореола около сина божи. Причината е, че това сияние, наречено още мандорла, заема различни форми - кръгла, елипса и т. н. Това в никакъв случай обаче не е нещо ексцентрично или против канона", коментира изкуствоведът Катерина Димитрова. По думите на колегата й Георги Чимев облаците на светиите също

често се взимали за летящи чинии.

"Изключено е човек, който се е занимавал само с религиозни писания, да е имал хал - хабер понятие от аеронавтиката. Но пък кой знае", усмихва се зограф Чимев, който е рисувал икони и за Ватикана.

Кметът на разложкото село не дава и косъм да падне от уфологичната репутация на храма, която е като магнит за чужденците. "И Галилей са щели да го хвърлят на кладата, защото е казал истината, че Земята се върти", отсича Никола Найденов. Неговият любим филм е "Спомени от бъдещето", в който се разказва за открити чертежи на самолети в Япония преди векове.

Църквата е построена през 1614 г. , но съдейки по надписа на плочата, вкопана в пода пред олтара, може да се предположи, че годината на строителство е 1122. Селското предание реди, че първите заселници са били ослепените след битката в Беласица през 1014 г. Самуилови войници. След поражението те се насочват към Рилския манастир, но по пътя ги застига люта зима. Много от тях са останали в мястото на сегашното село Добърско. Те намират изцеление в лечебната вода, която днес извира в двора на средновековната черква. От изворчето е лекувал очите си и Климент Охридски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати