Кюстендилският музей гостува в Разлог с уникална етнографска изложба

Кюстендилски музей в Разлог
Снимка: Община Разлог

Премених се, натъкмих се, огледах се, аресах се! е етнографска изложба на Регионалния исторически музей Академик Йордан Иванов от Кюстендил. Гост-изложбата е по повод 60 години от създаването на Исторически музей-Разлог.

В лекционната зала на музея в Разлог могат да се видят оригинални мъжки, женски и детски носии от ХIХ и ХХ век, характерни за Кюстендилския край.

Посетителите на изложбата, която ще гостува на Исторически музей-Разлог до месец септември, имат невероятния шанс да се докоснат до многообразието от багри в облеклата, богатия духовен свят на българина от Кюстендилско, да почувстват любовта и таланта на българката, усета ѝ да вплита красотата в орнаментика и декорация.

Кюстендилски музей
Снимка: Община Разлог

Забележителната изложба бе открита от директора на Исторически музей-гр. Разлог Христина Манова, а интересни факти от бита и облеклото, показани на изложението, разкри г-жа Веска Спасова-асистент-етнолог в РИМ-Кюстендил, която е автор и декоратор на изложбата.

Дворът на музея бе препълнен от десетки жители на гр. Разлог и ученици от училищата в града, а поздрав към всички отправи детска група Мечо пух към Детска градина д-р Елиза Астинова.

Изложби в Разлог
Снимка: Община Разлог

След изложбата на Кюстендилския музей, гост на Исторически музей-Разлог ще бъде Исторически музей- гр. Попово, който ще експонира изложбата И ние бяхме деца, на която ще бъдат показани различни играчки от преди сто години.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати