Банско отново се превръща в територия на духа

26.06.2018
Театър в Банско
Снимка: Община Банско

Остават броени дни до поредното издание на Летните театрални празници На публиката – с любов, организирани от община Банско.

Пет от най-добрите постановки от българския театрален афиш, една от които насочена към детската аудитория, ще гостуват на сцената на читалище Никола Вапцаров в дните от 2 до 7 юли.

Вечерите, посветени на Мелпомена, започват с постановката на Малък градски театър Зад канала – Апартаментът. Режисирана от големия приятел на Банско, Бойко Илиев, театралната импровизация, вдъхновена от едноименния американски филм от 60-те, разказва за Си Си Бакстър – чиновник в застрахователна фирма с десетки хиляди други като него. Това, което го отличава от останалите, е неговият апартамент. Притиснат от началниците си, служителят редовно отдава мястото, но без наем. Там по-висшестоящите намират скривалище, за да прекарат време с любовниците си. Когато обаче се намесят собствените чувства на Бакстър, играта започва да се променя. В ролите ще влязат Владимир Зомбори, Иван Петрушинов, Таня Пашанкова, Даниел Цочев и Емил Котев, за да въздействат с чудесна актьорска игра и увлекателна история.

На публиката - с любов

Планираният в програмата за 4 юли спектакъл Изборът на Марта отпада, за да бъде заменен с комедията Бащи, лъжи и още нещо на Варненския драматичен театър. Драматургията на Рей Куни – един от най-добрите комедийни автори, гарантира двучасово удоволствие в компанията на голям актьорски състав: Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Милена Кънева, Димитър Мартинов, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Биляна Стоева, Полина Недкова, Станислав Кондов, Николай Кенаров, Пламен Георгиев, Теодора Михайлова. Повечето от пиесите на Рей Куни са изградени като комедия на ситуациите, в която реакциите на героите, изпаднали в необичайни обстоятелства, предизвикват усложнения, будещи смях. По подобен начин в Бащи, лъжи и още нещо успешната кариера на д-р Мортимър се оказва заплашена от неочакваната поява на неговия син, за чието съществуване до този момент той не подозира. Дилемата кариера и слава или син и проблеми води до безкрайна поредица от лъжи и гафове.

На 5 юли, четвъртък, от 10:30 ч., ще се играе детският спектакъл Приключения опасни със герои сладкогласни на блестящия тандем Недялко Йорданов, Хайгашот Агасян. Една прекрасна музикална пиеса на поета и драматург Недялко Йорданов за деца и възрастни, които не бързат да пораснат. Музиката на Хайгашод Агасян е влязла в учебниците по пеене от първи до седми клас, няма да е трудно да я запеят и нашите деца, споделя с усмивка режисьорът Костадин Бандутов. Впрочем той прави сега своеобразен римейк на постановката си по същия мюзикъл отпреди 25 години. Тогава Свилен Стоянов е играл Славейчето Слави, а сега му е поверен противоположният образ на Пъдпъдъка Харалампи, от който зависи т.нар. „лоши” да победят. Това обаче не се случва благодарение на останалите герои, както и на децата от публиката.

Театър в Банско
Снимка: Община Банско

Петъчният ден, 6 юли, е отреден за постановката Лъжата от Флориан Зелер. Участието на любимецът на публиката Асен Блатечки, несравнимата Койна Русева и Милена Маркова - Маца, гарантират препълнена зала и усмивки по лицата на зрителите. Две двойки. Приятелство. Предателство. Подозрение. Истина или... лъжа. Пиесата на френския драматург Флориан Зелер се превръща в световен театрален хит, без да дава категоричен отговор на тези вечни въпроси. Изиграна от блестящ актьорски състав на българска сцена, брилянтната френска комедия се превръща в незабравимо театрално преживяване, което със сигурност не бихте искали да пропуснете.

На публиката - с любов
Снимка: Община Банско

Летните театрални празници На публиката – с любов ще завършат с пиесата Любовна нощ на Театър Искри и сезони. Неувяхващата Искра Радева, в компанията на Антон Радичев, Иван Танев, Теодор Елмазов, Зоя Шопова, Стефан Стефанов, Цвятко Ценов, пресъздават блестящо комедийния спектакъл с прекрасен диалог, с огромно чувство за хумор и неочаквани драматични и комични обрати.

Всички постановки, с изключение на детската, започват в 19 часа в големия салон на Читалище Никола Вапцаров – гр. Банско. Билетите за спектаклите са на цена от 6 лева, а продажбата им започва от сряда, 27 юни, на касата на читалището. Детският спектакъл традиционно е със свободен вход, подарък за децата на Банско.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати