Орлин Горанов с концерт в Банско по случай 106-та годишнина от Освобождението на града

Концерт на Орлин Горанов в Банско
Снимка: Община Банско

Едноседмична празнична програма, посветена на Деня на Банско – 5 октомври, е подготвила общинската администрация в планинския град, със съдействието на културите и спортните организации.

Зимната столица на Балканите, лятната фестивална дестинация на България, града с най-много усвоени средства на глава от населението и с доказано най-прозрачно управление според изследванията на неправителствените организации, предстои да отбележи 106-та годишнина от своето Освобождение с поредица от събития.

Празничната програма ще започне със инициатива, насочена към най-важната част от населението – децата. С огромно желание и отдаденост спортните клубове в града са подготвили Детски спортен празник под мотото Растем здрави и силни. Велородео с колела и тротинетки, състезателна игра Удари перото най-далеч и още много забавления очакват малчуганите, които отидат в Градския парк в понеделник, 1 октомври, от 16:30 ч.

Ден на Банско
Снимка: ANONYM

На 2 октомври танцов състав Пиринско настроение ще отбележи своя 10 годишен юбилей с фолклорния спектакъл Една приказка без край. Началото е в 18:30 ч. в салона на читалище Никола Вапцаров.

Родовата памет разказва е заглавието на любопитната изложба на родословни дървета на известни бански фамилии, изработени от Маргарита Асенова Голева. Музеен комплекс – Банско организира културната проява на 3 октомври от 17:30 ч. в Дома на изкуствата. По време на проявата ще се проведе също награждаването на призьорите в градския конкурс Красивите градини на Банско.

Банско
Снимка: ANONYM

На 4 октомври от 17:30 ч. деца със специални потребности от Детски център Здравец и ученици от общинските училища в града ще участват в детски театър по мотиви на А. Милн и неговото любимо произведение Мечо Пух. Заедно, рамо до рамо, децата без проблеми в развитието и тези, които са родени специални, ще покажат, че обичта и уважението нямат физически граници. Със събитието Дневен център за лица в неравностойно положение Здравец отбелязва 20 години от своето основаване. Мястото на събитието е салона на читалището.

Празничният 5 октомври ще започне с празнични камбани и Света литургия в Църквата Св. Троица. С тържествено възпоменание пред паметника Банско помни героите ще бъдат почетени всички герои, дали своя жертвен принос за свободата на планинския град.

Паметник на Яворов, Банско
Снимка: ANONYM

Програмата ще продължи с риболовния турнир Детето риболовец без дрога на язовир Белизмата, с детска кинопанорама и дори с откриване на Ултрамаратон Пирин Ултра 2018.

Черешката на тортата по случай Денят на Банско ще бъде концертът на обичания от поколения българи, галантния чаровник Орлин Горанов. Певецът с най-изящния тенор в България, ще изпълни за своята публика в Банско, може би най-красивата българска поп песен Светът е за двама и още много други свои хитове.

Музикалният празник ще започне от 18:30 часа на площад Никола Вапцаров, а пищна заря в небето на Пирин ще сложат финалната нотка в празненствата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати