Уникален фолклорен фестивал в Разлог събира 1000 носии на едно място

17.04.2014
Жена и бебе в носии

В Разлог организират уникален фестивал на народните носии, който ще се проведе на 21-ви април, втория ден на Великден. С похвалната задача да събере 1000 души облечени в народни носии на площада на Разлог се нагърбва Туристически информационен център Дестинация Разлог.

Атрактивното събитие успява да обедини доброволните усилия на туристическия информационен център, читалищата на територията на общината, ръководителите на 7-те квартала в Разлог и историческия музей в града.

За пореден път Разлог привлича с културно събитие българи и чужденци, любители на фолклора, да гостуват на планинския град. Фестивалът на носиите, като едно от най-масовите събития, популяризиращи българските народни носии, ще започне в 10:30 часа на 21-ви април на площад Преображение град Разлог.

Всички участниците във фестивала ще бъдат облечени в народни носии и ще се хванат на пъстро и шарено хоро под съпровод на тъпани и зурни.

Програмата на фестивала включва концертна част, в която с изпълнения участие ще вземат мъжка фолклорна група Русалии и танцов състав Рилска самодива към НЧ Самообразование в село Бачево, танцова формация Шарена китка към НЧ Георги Тончев в село Долно Драглище.

Ще участват още женска фолклорна група и детска танцова група за народни танци към НЧ Слънце в село Горно Драглище, смесена женска фолклорна група и танцов клуб Хоро към НЧ Просвета-1908г. в село Баня.

На сцената на площада в Разлог ще излязат и женска фолклорна група и младежки танцов състав към НЧ Западнородопски лъч в село Елешница, танцов състав Аспри към НЧ Просвета от село Добърско, женска фолклорна група Разложки напеви към HЧ 15 септември 1903 - 1909 г. от град Разлог.

Фестивалът 1000 носии на едно място ще продължи със сборни хора от 7-те квартала на Разлог под съпровода на тъпани и зурни.

Нека посрещнем Великден с добро в сърцата и заедно облечени в народни носии да празнуваме на 21-ви април, призовават организаторите.

Организирането на фестивал 1000 носии на едно място е част от дейностите, които сдружение Дестинация Разлог изпълнява по проект за създаване, оборудване и популяризиране на туристически и информационен център, както и популяризирането на община Разлог като туристическа дестинация.

Проектът Разгледай, чуй и опитай Разлог, Договор за БФП № 32/3/3230225/03.10.2013г. е финансиран по Програма за развитие на селските райони чрез Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати