Bansko.net»Новини от региона»Стартира Банско джаз фест 2023

Стартира Банско джаз фест 2023

07 Август 2023, 16:48
Rosi Trifonova
Rosi Trifonova
Новак
157
Стартира Банско джаз фест 2023
Снимка: ANONYM

Стартира 26-ият Банско джаз фестивал! Събитието стартира на 5 август с богата програма и изключителни изпълнители, привличайки вниманието на меломаните и ценителите на джаза от цял свят.

Банско, известен като столица на джаза, се превърна в магнит за музикалните ентусиасти с най-мащабния фестивал досега. С над 30 концерта и над 250 музиканта на две сцени, фестивалът предостави невероятен избор на джаз музика за гостите си.

„За пореден път Банско е домакин на това вълнуващо събитие, което говори на универсалния език на музиката в неговата най-свободна форма – джаза. Банско Джаз фестивал е неотменимо и най-важно събитие в културния живот на града ни, което го представя достойно на световната джаз сцена“ – така откри фестивала Иван Кадев, кмет на община Банско. Съорганизатор на големия джаз форум, който събира в Банско големи имена от света на джаза, е Асоциация Фестивалите в България в лицето на Илияна Щерева – Иванова.

Първите две фестивални вечери на Банско джаз фестивал поднесоха на многохилядната публика, изпълнила площада на планинския курорт, една завладяваща поредица от музикални програми, следващи задъхано една след друга и покриващи широк спектър от творчески търсения. Като започнем от съвместния проект на тромбониста Вили Стоянов и неговото трио с щрайха на оркестъра на Българското национално радио, който представи незабравимата и романтична музика на Йосиф Цанков в нови аранжименти, специално създадени от изключително талантливия пианист и композитор Милен Кукошаров. Публиката наистина беше на „Среща с приказка/та“, една истински красива приказка, от която никой не искаше да излиза.

Едно от най-големите имена в джаза в продължение на няколко десетилетия, носител на Грами, австралиецът Франк Гамбали показа защо е бил любимия китарист на Чик Кърия, с чиито Elektrik Band е свирил в продължение на 36 години. Той пристигна в Банско със свой суперквартет, съставен от музиканти от най-висока класа, Франк Гамбали представи една програма с невероятна градация до последната пиеса, която обяви като „епична“ с пълно основание.

Изпълнение, за което дълго ще се говори, от музикант, който е бил част от легендарните Return to Forever IV. Създател на специална техника на свирене на китара, Франк Гамбали дори не свири със собствения си инструмент, защото китарите му не пристигнаха поради объркване от страна на авиокомпанията и се наложи да вземе назаем китарата на Ангел Демирев от Цинга Манга Фънк, които достойно закриха първата фестивална вечер и показаха как циганската музика може да бъде съчетавана с много и различни стилове, без да се взимат прекалено насериозно, но с много можене.

Неделната вечер отново изпълни до краен предел местата за зрителите пред сцената в Банско, както и цялото пространство, от което можеше да се виждат и чуват изпълненията. Примата на българския джаз Камелия Тодорова беше очаквана с нетърпение и обич от публиката, на която поднесе интерпретации любими стандарти с нови аранжименти, в духа на модерните тенденции в джаза, създадени от пианиста Константин Костов, който се завърна в България след много години в Германия и успешни участия на джаз сцената в Полша.

Буквално омаяна остана публиката след това и от стилната и красива програма на Ари Ерев, един от най-добрите еврейски джаз пианисти и композитори. Зряло и богато свирене с красиви мелодични линии и много нюанси, без претенции, но от най-висока класа демонстрира Ари Ерев, който изнесе емоционална реч на чист български, припомняйки своите български корени (и баща му, и майка му са родени в България, но свири тук за първи път) и вълнението си да свири в Банско. Пиесите от последните му два албума се редяха коя от коя по-красиви, разказващи истории за близки места и хора. Майстор на музикалния разказ, той поведе публиката на прекрасно пътешествие с негова авторска музика (плюс по една пиеса на Пол Саймън и Кийт Джарет), заедно с барабаниста Атанас Попов, много фин и интелигентен музикант и басиста Даниеле Феббо. Пътешествие, което ще се помни.

Финалът в Банско на втората фестивална вечер беше за специалният проект на Петър Славов, който пристигна от Ню Йорк, за да представи своята авторска музика заедно с Христо Вичев (долетял от Сан Франсиско), Владимир Кърпаров (от Берлин) и Димитър Семов, барабанист с невероятен почерк. Така Банско се оказа пресечната точка на тези чудесни музиканти, за щастие на публиката, която присъства на наистина уникална музикална колаборация.

Банско джаз фест 2023

На втората сцена на Банско джаз фестивал, която за трета година представя млади таланти всеки ден от 11 часа, беше даден силен старт от джаз секстета Accidental Standarts с прекрасния глас на Елия Тодорова, обградена от чудесни инструменталисти. За младите музиканти има и Джаз академия, в която с тях всеки от фестивални дни работят Любо Денев, Вили Стоянов и Мишо Йосифов, както и поне един от участници от голямата сцена, като в първият ден с тях се срещнаха Ари Ерев и Петър Славов.

Мими Николова откри първата вечер на новия елемент в джаз пъзела в Банско и очарова със стил, шик и изумителна виталност в Джаз среща с публиката на чаша вино със… знакови за историята на българския джаз имена

Банско джаз фестивал 2023 навлиза в новата седмица с нови шест музикални вечери, изпълнени с прекрасни изненади и предизвикателства, като в понеделник на сцената ще излезе Луси Удуърд, която е била бек вокалистка на Барбара Стрейзанд, Род Стюард, Шака Кан, но вече блести самостоятелно, както и акордеонистката, която може да изсвири всичко, Вероника Тодорова и гостуващото трио на Йондер Фокан от Турция.

Банско джаз фестивал съчетава вълнуващи изпълнения, богата програма и културно разнообразие, което превръща града в една от най-привлекателните дестинации за любителите на джаза. Организаторите се гордеят, че фестивалът продължава да затвърждава традицията да подкрепя младите таланти и да предоставя платформа за представяне на различни стилове на джаз музиката.

С нетърпение очакваме следващите дни от фестивала, когато ще имаме възможността да се насладим на още удивителни изпълнения и да открием нови таланти. Поканени сте да се присъедините към нас и да споделите това незабравимо изживяване!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати