Община Разлог със своя програма по повод 130-та годишнина от Кресненско-Разложкото въстание

Община Разлог със своя програма по повод 130-та годишнина от Кресненско-Разложкото въстание

Община Разлог отказва да участва в инициативния комитет за отбелязване на 130-та годишнина от Кресненско-Разложкото въстание. Общинското ръководство смята за безсмислено участието си в орган, където не се отчита мнението на повечето от участниците и който се използва само, за да се наложат определени предварително взети решения.

Община Разлог се включи в създаването на инициативния комитет на 15.10.2008г. и участва в неговото заседание на 21.10.2008г., с желанието да се отбележи по подобаващ начин тази годишнина от въстанието. Но за съжаление общинското ръководство информира, че след двете сбирки в публичното пространство се излиза с решения от името на инициативния комитет, които не са вземани.

Община Разлог има същата позиция, както изразената от общините Струмяни, Кресна и Симитли на срещата в Благоевград, относно опитите да се наложи национално честване на годишнината на 8 ноември в Банско. Оформи се мнението, че този инициативен комитет е създаден, за да се даде обществен израз на едно предварително взето решение.

Общинското ръководство в Разлог считат, че кръвта на героите от Кресненско-Разложкото въстание задължава да се отбележи тази годишнина като се обединят усилията на всички общини, в районите на които са протичали въстанически действия. Обединителен център и място за провеждане на националното честване е областният град – Благоевград, което е подкрепено и от почти всички представители в инициативния комитет.

От своя страна Община Разлог ще изпълни своя програма и ще отбележи 130-та годишнина от Кресненско-Разложкото въстание с откриване на паметник в с. Баня – там, където са станали най-големите сражения в Разложко. Там ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Връзки с обществеността

Общинска администрация - Разлог

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати