bansko.net»Новини от Разлог»Нова социална услуга в община Разлог

Нова социална услуга в община Разлог

Admin
Admin
Новак
5k
Нова социална услуга в община Разлог

Община Разлог открива нова социална услуга в общността - Център за настаняване от семеен тип за деца. Инициативата на кмет на Разлог за разкриване на този център е част от извършеното планиране на социалните услуги чрез анализ на ситуацията и оценка на потребностите в Община Разлог за периода 2010-2015г.

„Центърът за настаняване от семеен тип е социална услуга, която ще предоставя жизнена среда за пълноценното израстване и развитие на деца, лишени от родителски грижи, за които са изчерпани всички възможности за връщане в биологичното семейство”, коментира инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог.

В центъра се създава среда, близка до семейната, при която децата получават необходимата им индивидуална грижа и подкрепа. Организирането на живота и услугите в него са свързани със създаване на нагласи на децата за пълноценен и равнопоставен живот в бъдеще и успешна реализация.

Новата услуга ще бъде със самостоятелен бюджет и е базирана в едно крило на Дневен център за деца и възрастни с интелектуални затруднения „Блян" гр. Разлог, с обособен отделен вход. Това е първият подобен център за деца, който ще бъде открит в региона, допълни още кмета на Разлог.

В Центъра ще бъдат настанени 8 деца, които са смесени по възраст, пол, степен на увреждане и ниво на самостоятелност. Целта е да не се разкрива специализиран център за настаняване от семеен тип, а 2-3 деца с увреждания да се настаняват при 5-6 деца без увреждания.

Малчуганите ще могат да битуват в центъра до настаняването им в приемни семейства или до придобиването на умения за самостоятелен живот, за да придобият умения за самостоятелен живот и да имат равнопоставени условия за участие в местната общност.

Числеността на персонал ще бъде шест лица, които ще осигуряват денонощна, целогодишна и непрекъсната подкрепа на настанените в центъра. Средствата за издръжка са осигурени от държавния бюджет, като делегирана от държавата дейност.

Считано от 1 март тази година Агенцията за социално подпомагане разреши разкриването на Център за настаняване от семеен тип за деца в гр. Разлог. Предстои изпълнение на всички последващи процедури преди центъра да бъде официално открит от инж. Красимир Герчев.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати