Община Разлог отбеляза 130 години от избухването на Кресненско-Разложкото въстание

Община Разлог отбеляза 130 години от избухването на Кресненско-Разложкото въстание

Кръгла маса, посветена на 130-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание се проведе в Многофункционалната зала на читалище “15.09.1903” в гр. Разлог . Лектори на кръглата маса бяха проф. Дойно Дойнов–Опредседател на Общобългарския комитетВасил Левски”, д-р Стоян Джавезов–председател на Фондация “Васил Левски”, д-р Георги Тренчев–зам. кмет по социалните дейности в Община Разлог, Атанас Ячков–общественик и Илия Тантилов от Исторически музей–град Разлог.

“Всички мероприятия взети заедно в цялата страна не стигат да почетем подвига на героите от въстанието. Чрез тези тържества показваме нашето синовно отношение към това, което са направили дедите ни”–каза проф. Дойнов, който бе и председател на кръглата маса. Въстанието избухва на 5 октомври 1878г., като най-силно се развихря в с. Баня, община Разлог от 8 до 12 ноември. Тогава са опожарени близо 250 къщи в селото, а само 11 не са били засегнати от въстаническите действия.

В памет на жертвите от Кресненско-Разложкото въстание бе открит и паметник на архитекта Иван Халев в центъра на с. Баня. Паметникът символизира вярата в избавлението и силата на духа, като от четирите му страни са врязани четири кръста. Отец Янко Русков и отец Димитър Белчин отслужиха панихидата. На мероприятието присъстваха инж. Любен Татарски–кмет на Община Разлог, заместниците му д-р Георги Тренчев, Иван Гюров, полицейският шеф в Разлог Тома Добрев, заместникът му Малин Крачанов, общински съветници, ученици, жители и гости на с. Баня.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати