Ученици от Разлог посетиха адронния колайдер

Ученици от Разлог посетиха адронния колайдер

Ученици от Разлог имаха уникалния шанс да посетят института ЦЕРН и да видят отблизо гигантския адронен колайдер. Дузина възпитаници на СОУ „Братя Петър и Иван Казимиреви“, заедно с преподавателката им по физика и астрономия – Росица Иванова, посетиха най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици в света.

Учениците от разложката гимназия успяха да разгледат първия адронен ускорител, пуснат още в средата на миналия век, както и да се запознаят с главното управление на компютърния център и останалите ускорители.

Най-впечатляващата част от обиколката на учениците бе включването им във физичен експеримент за наблюдаване на космичното лъчение в детектора на частици, изграден от самите тях.

Под личното ръководство на директора на образователния отдел на ЦЕРН – Мик Стор, възпитаниците на разложката гимназия успяха да разгледат залата, където в реално време се регистрират частици от алфа-магнитния спектрометър, който е монтиран на международната космическа станция.

Освен посещението в ЦЕРН, по време на образователната си екскурзия учениците от Разлог посетиха и къщата на знаменития физик Айнщайн и музеят „Сваровски“ в Инсбрук.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати