Откриват Ирин Пирин с неповторима фолклорна феерия

16.06.2016

Неповторима фолклорна феерия ще е първата вечер на Ирин Пирин – Събора на Югозапада. На 17 юни планините край Разлог ще се разтърсят от звуците на зурни и танците на мистичните кукери, от мелодичен двуглас на пиринската песен и грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл Пирин.

Пиринската вечер ще бъде предшествана от официалното откриване на събитието в 19. 00 ч. и водосвет отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Преди това ще звучи музиката на зурните и на основната сцена ще излязат кукерите от Разлог, наричани чауши.

Ирин Пирин

Публиката ще чуе изпълненията на самобитната мъжка фолклорна група Годлево. В 19.30 ч. започва уникалният спектакъл на Фолклорен ансамбъл Пирин. В пищния спектакъл на трупата ще са включени най-красивите и обичани песни и танци от Югозападна България. Със своите стилни фолклорни костюми и красивата народна музика ансамбъл Пирин ще поднесе на публиката истинска приказка за българската духовност.

В 21 часа Пиринската вечер ще продължи с изпълнения на Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър Роял бенд.

Ирин Пирин–Съборът на Югозапада се организира от Фондация Наследство в бъдещето в партньорство с Община Разлог. В дните на събитието (17-19 юни 2016 г.) ще се проведе Национален фолклорен фестивал Разлога, в който ще участват хиляди изпълнители и самодейци, както и четвърто издание на фестивала на българското хоро На армане с тъпане.

Край Разлог ще има кулинарни зони с традиционни за региона ястия, детска творителница, музейни експозиции, алея на занаятите, състезания с коне-тежковози и още много атракции.

Символ на Събора и на българщината е внушителният български трикольор, който се извисява на 40-метров пилон на разложките поляни. 70-тонната конструкция бе изградена специално за събитието от Фондация Наследство в бъдещето. Знамето, което ще се развява целогодишно в сърцето на Пирин и внушителният пилон, са подарък от фондацията за община Разлог.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати