Тодоровден в село Бачево

Тодоровден в село Бачево

С водосвет и ритуално захранване на конете започнаха традиционните конски кушии в с. Бачево. Инж. Красимир Герчев кмет на община Разлог поздрави всички присъстващи и допълни „Това не е празник само на село Бачево, това е празник за цялата Разложка община, който остава в сърцата на хората.”

Точно в 10.30 часа на центъра на селото се огласи от тропота на коне и веселата глъч на хората. Самодейци към читалището в с. Бачево пяха и танцуваха. Както всяка година стотици жители и гости на селото се бяха събрали на площада, за да наблюдават ритуалното захранване на конете.

След извършването на водосвета, конете се захранват със захар – за да е добра година и да бъдат здрави те, с царевица, пшеница и орехи - за да бъде богата реколта и със сол – за захранка. Местните приготвят обредна пита под формата на конско копито, която се раздаде на хората събрали се на площада.

С боядисани в червено яйца се помазват за здраве ездачите на конете. Такава е традицията и тя се спазва тук. Пъстротата на народите костюми изпълва целия площад. Извива се дълго и кръшно хоро, след което всички тръгват към м. „Власовица”, където се провеждат конните състезания.

Сила, бързина и издръжливост показаха участниците в състезанията, които продължиха повече от 5 часа. Стотици впечатлени зрители наблюдава надтеглянето, надбягванията и селската кушия. Наградният паричен фонд от 1400 левът бе разделен между победителите в отделните категории на провелите се състезания. Победителите получиха купи, медали и грамоти за участието си.

В клас „селски коне” при надбягванията най-бърза бе Надя Попова. Второто и третото място заеха Прифан Кенанов и Асен Комаров. В клас „спортни коне” първото място взе Петър Наков, следван от Димитър Марков и Крум Рашев. Сред най-малките участници в конските кушии бе 4-годишната Константина Башевска.

През тази година бе въведена нова дисциплина „Майсторско управление на каруца”. Изключително оспорвано бе състезанието при надтеглянето, проведено в клас лека, средна и тежка категория.

За месните жители това е най-почитаният празник. Празнуването на Тодоровден слави Бачево и неговите жители. Този празник показва любовта на хората към конете и природата. На този празник собствениците на конете мерят силата и красотата им.

В с. Бачево Тодоровден се празнува от незапомнени времена, няма сведения от кога точно започва организирането на конски кушии, но се предполага, че това се случва още от ранните години на християнството.

Цялото общинско ръководство, начело с кмета на община Разлог – инж. Красимир Герчев и председателя на Общински съвет гр. Разлог – д-р Радко Тумбев уважиха събитието. Лично Соня Кулинчева - кмет на Бачево поздрави участниците и именниците и раздаде подаръци на всеки участник в конните състезания. „Конете са най-ценното в живота на хората от с. Бачево”, коментира Соня Кулинчева.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати