Ученици от Разлог гостува на Нова телевизия

Ученици от Разлог гостува на Нова телевизия

Учениците от клуб „Искам да бъда журналист” към СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” гр. Разлог, посетиха Нова телевизия. Визитата стана реалност с любезното съдействие на госпожа Кръстева, отговорен редактор на отдел „Новини” в националната медия, където учениците бяха посрещнати от водещите на „Календар” – Костадин Филипов и Галя Щърбева.

Домакините в продължение на 2 часа обясняваха и демонстрираха пред учениците как се правят новините. В нюзрума младите журналисти от Разлог видяха как се стиковат отделните репортерски екипи, за да се подреди всяка новинарска емисия.

„Всички ние усетихме динамиката и бързината, с която се обработват постъпващите от различни източници новини. Научихме колко е важно информацията да бъде проверена поне от 2 независими източника. Научихме и най-важният урок, за да бъдеш добър журналист, трябва да работиш неуморно и да търсиш винаги истината.”, коментираха амбициозните младежи от Разлог.

Младите журналисти последователно бяха разведени през студиото за директно излъчване на предаванията и се докоснаха до режисьорския и операторския работен плот. Водещи на „Календар” се престрашиха да бъдат учениците Димитър Врачков и Мария Костадинова. Оказа се, че макар и с аутокю, четенето на новините не е лесна работа.

Всички имаха възможност да се настанят удобно в креслата на водещите от „Здравей, България! ” и „На четири очи”. Мария Кутларска пък направи първия си професионален запис, като по идея на Галя Щърбева прочете новини от деня.

Точно в деня, когато загина полският президент учениците имаха възможност да научат как се осъществява обменът на новини с чуждестранните информационни агенции. Също така научиха колко трябва да трае репортажът в новинарската емисия и защо някои проблеми се дискутират в рубриката „Темата на Нова”.

Учениците разбраха много новини и полезна информация за външните и вътрешни продукции на „Нова ТВ” като предаванията „Биг Брадър” и „Шоуто на Иван и Андрей”.

Учебната екскурзия се осъществява по проект „В училище всеки е личност”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, схема „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Партньор по проекта е община Разлог.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати