ПСС Банско: Спасените не искат да заплащат спасителните акции

04.02.2014

Служителите на ПСС-Банско алармират, че спасените туристи редовно отказват да заплатят разходите за проведените за спасяването им операции. Отказът от заплащане се е превърнал в масова практика.

Последният подобен случай е от миналата седмица, когато професионалистите от ПСС Банско и Добринище спасиха изгубен под връх Вихрен турист. 36-годишният жител на Унгария се изгубил в зимен Пирин при късен преход между хижа Гоце Делчев и хижа Безбог.

Спасители

Близо два часа и при изключително тежки зимни условия е продължила спасителната операция по откриването и транспортирането му обратно до хижа Гоце Делчев. Там спасеният унгарец вдигнал страхотен скандал и си тръгнал, без да заплати за спасяването си.

Не са заплатени и операциите по спасяването на двамата закъсали британци, както и на комшиите от Гърция, които предизвикаха лавина в улеите под връх Вихрен в местността Ечмище.

ПСС-Банско припомня, че лифт картите действително служат за застраховка на скиорите, но тази застраховка покрива само инциденти, възникнали в района на ски зоната.

Не се покриват инциденти, които са станали извън обозначените и обработени писти. Спасителите призовават любителите на екстремните ски спортове да си направят отделна планинска застраховка.

Допълнителните застраховки струват около 30 лева на човек за сезон, но може да спестят на любителите на фрийрайд стотици левове, които се дължат при спасителни операции извън ски зоната на Банско, както и на всички останали български зимни курорти.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати