Фестивалът Фолклорна магия кани всички на възстановка на въоръжени комити

Фестивалът Фолклорна магия кани всички на възстановка на въоръжени комити
Снимка: Община Банско

Собраа се арамии, арамии банскалии

Възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие, ще бъде демонстрирана на второто издание на Националния фестивал за народно творчество Фолклорна магия. Самодейците към НЧ Никола Вапцаров 1894, гр. Банско и сдружение Перинскиайдути ще пресъздадат историческия момент от 5 октомври 1912 г. в последния трети фестивален ден.

На 14 юли (неделя) в 12:00 ч. на входа на Градския парк в Банско група въоръжени мъже, облечени като комити, ще запеят Вървеа Гоце и Яне, тръгвайки към сцената на фестивала в Градски парк. По средата на парка групата ще спре, за да изиграе тежко хайдушко хоро, след което с изстрели ще оповестят свободата на Банско.

На фона на тържествения звън на банските камбани комитите ще се качат на сцената, където ги очаква цялото население - деца, майки, бащи и невести. Докато всички са в еуфория от срещата със своите близки, се рецитират комитски бански песни.

Фестивалът Фолклорна магия
Снимка: Община Банско

Каним всички жители на Банско да се присъединят към възстановката. Нека облекат автентичните си и красиви народни носии, които има във всяка банска къща, и да се присъединят към посрещачите на нашите комити, призовава директорът на фестивал Фолклорна магия Виктор Касъмов. Кметът на Общината - Георги Икономов, също призовава своите съграждани да участват във възстановката на това съдбовно събитие.

Демонстрацията ще бъде част от богатата тридневна програма на фестивал Фолклорна магия. На 12, 13 и 14 юли в Градски парк, Банско любителите на българския фолклор ще могат да се насладят на целодневен конкурс за песни, танци, свирене и обичаи, на традиционни български храни, изложения на стоки, занаяти и традиции от цялата страна. Вечерните концерти ще съберат на една сцена най-големите звезди на народната музика у нас.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати