Банско е завладяно от традициите

Банско е завладяно от традициите

Багри от миналото, така е озаглавена изложбата на традиционни занаяти на Историческия музей в Котел, който гостува в Банско. Автентичните Български занаяти са представени на гостите на града и на местното население. За първи път се организирано това събитие в Банско съвместно с гр. Котел и протича под огромен интерес. Изложбата представя автентични народни носии и костюми характерни за региона. Те отразяват бита на различните етноси населяващи тази част от България.

Най-интересната носия в изложбата е тази на каракачаните, те санаселявали целогодишно планината и са слизали веднаж в годината в по населеното място. Колкото е била по-богата насията, толкова е бил по-голям статуса на каракачаните.

Представени са и други занаяти като грънчарство, като има грънчарско колело, изработване на гайди, тъкане, като е представен и дървен стан, изработване на сачета и демонстрация на приготвянето в тях на храна, керамика, като може да се нарисува на нея, дърворезба, ковано желязо, иконопис.

Интерс представлява и умаления казан за варене на ракия на Троянските майстори, тъй като троянската ракия е част от техния бит . Изложбата ще продължи до 12 август. Планира се проявата да стане традиционна и ежегодна, по този начин да се запази и съхрани българското и да привлича младите към корените им.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати